Startlaphoz Csatlakozz!

Aki előbb kér sorszámot…

Csak jövőre lehet referendum a vasárnapi zárva tartásról?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 08:50

A jog eszközeivel nem lehet megakadályozni, hogy valaki rosszhiszeműen akadályozza mások népszavazási kezdeményezését. Így könnyen lehet, hogy a boltok vasárnapi zárva tartásáról csak jövőre lesz referendum – írja a Népszabadság.

  A népszavazásról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben valaki már beadott aláírásgyűjtő ívet hitelesítésre, azonos tárgyú kérdés csak az egész eljárás lezárulta után nyújtható be. Például akkor, ha a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogerősen megtagadta a hitelesítést, ha a kezdeményezést visszavonták, ha az aláírásgyűjtés sikertelennek bizonyult, vagy ha megtartották a népszavazást, de az érvénytelen volt – sorolta Péteri Attila. Utána ismét megnyílik a lehetőség, de azonos témában megint csak egyvalakinek. Az pedig, hogy ki nyeri a versenyt, azon múlik, ki kér előbb sorszámot a választási iroda portáján.
 
   Most van azonban még két olyan, a boltok vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatos beadvány, amelyben a bizottság elutasító döntése nem jogerős, mert a kezdeményező, Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt vezetője vagy más érintett február 9-ig a Kúriához felülvizsgálati kérelmet nyújthat be. Emiatt a Liga és a VOSZ – illetve korábban a DK elnökének – kérdéseivel a választási bizottság érdemben nem foglalkozhat – hangsúlyozza a szakértő.
 
  Az egyiket ismét benyújtották, ami Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár szerint nem azonos a többivel, mert nem a boltok nyitva vagy zárva tartására vonatkozik, hanem azt kérdeznék: „Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?". Csakhogy sikeres referendum esetén ez azonos – vagy éppen ellenkező – jogalkotási kötelezettséget róna a parlamentre, mint ha arra kérnének választ, kinyithassanak-e vasárnap is az üzletek. Erről másodjára az NVB-nek érdemi határozatot kell hoznia – a kérdések ütközése esetén első körben az iroda elnöke járhat el –, így megnyílik a jogorvoslati lehetőség. A főtitkár jelezte is: ha kell, a Kúriáig mennek.
 
   A népszavazási törvény tehát az elsőként benyújtott kérdést – éppen a népszavazás kezdeményezéséhez való állampolgári jogot szem előtt tartva – védelemben részesíti. Péteri Attila felvetésünkre nem vitatta, hogy elvileg az, aki rosszhiszeműen akar eljárni – erre Gaskó István Liga-elnök és Dávid Ferenc is utalt korábban –, ezt kihasználva késleltetheti mások kezdeményezését, ami az eljárási határidők miatt jelentős időveszteséget okozhat. A választási bizottságnak az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának benyújtása után harminc napja van a hitelesítésre, majd 15 nap áll rendelkezésre a jogorvoslati kérelem benyújtására, a Kúriának pedig kilencven nap alatt kell döntenie. Ha valaki minden stációt végigjár, az összességében csaknem öt hónapot jelenthet.
 
   Amennyiben Szepessy él a jogorvoslati jogával, akár május is lesz, mire az ő kérdéseiről jogerős végzés születik, és akkor állhatnak elő mások hasonló kezdeményezéssel. Ebben az esetben az NVB az új kérdésekről júniusban dönthet, és ha zöld utat is adna a népszavazásnak, a határozatát bárki megtámadhatja, s abban az esetben talán szeptembertől lehet majd gyűjteni az aláírásokat. Péteri Attila számítása szerint ilyen forgatókönyv esetén – feltéve, hogy a maximális négy hónap helyett jóval rövidebb idő alatt összejön a kétszázezer támogató aláírás – valamikor jövő év elején lehetne megtartani a referendumot.
 
   Elképzelhető ennél jóval gyorsabb megoldás is. Ha nincs fellebbezés, február 9-én benyújtható a boltok vasárnapi nyitva tartására vonatkozó kérdés. Amennyiben a választási bizottság hitelesítő határozatát sem támadják meg, március végétől gyűjthetik az aláírást. Ezzel akár egy hónap alatt végezni lehet – amire volt már példa –, az iroda ekkor június végéig elvégezné a hitelesítést, ezután dönthetne a parlament, és az államfő legkorábban szeptemberre tűzhetné ki a népszavazást.
 
   A folyamatot egyébként azzal nemigen lehet meggyorsítani, ha a Liga és a VOSZ az esetleges újabb elutasító döntés ellen a Kúriához fordulna. Dávid Ferenc egyébként tavaly novemberben jelentette be, hogy referendumot kezdeményeznek, tehát megelőzhették volna az Összefogást. Mindazonáltal többször azt nyilatkozta, nem is baj, ha a referendum később lesz, amikor a boltbezárások összes kedvezőtlen hatását mindenki pontosan érzékelheti.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak jövőre lehet referendum a vasárnapi zárva tartásról?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector