Startlaphoz Csatlakozz!

A 177 dolgozó leépítésével nem spórol az MTVA

Lázadnak a szakszervezetek az MTVA-s elbocsátások ellen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 15:12

A szakszervezetek kifogásolják, hogy az elbocsátásokkal párhuzamosan folyamatosan új dolgozókat vesz fel a közmédia, miközben a kirúgottak csaknem fele védett munkavállaló. A szakszervezetek szerint a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állításával szemben – nem spórol. Az MTVA sajnálja, hogy a szakszervezetek nem csatlakoztak a megállapodásához. Mint írták, az elbocsátott védett munkavállalókról külön juttatásokkal gondoskodtak. Nem írják alá az elbocsátásokról szóló megállapodást a közmédia szakszervezetei – közölte kedden a Közmédia Rádiós Szakszervezet.
 
  Az MTVA szakszervezetei nem értenek egyet az elbocsátásokkal. Indokaik: az elbocsátásokkal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. A munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állítása ellenére – nem spórol, sőt az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek. Az elbocsátandók csaknem fele valamilyen módon védett munkavállaló: nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő stb. – sorolták a közleményben.
 
  A január 8-án bejelentett csoportos létszámleépítés törvényes körülményeire sem figyelt a munkáltató a szakszervezetek szerint. A létszámleépítést átszervezéssel, egyes tevékenységek külsőben történő elvégzésével indokolta. Ezek olyan intézkedések, amelyek a munkavállalók nagyobb létszámát érintik, ezért arról a döntés meghozatala előtt, a munka törvénykönyve alapján a Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT) konzultálnia kellett volna. Ezt a munkáltató elmulasztotta, a Központi Üzemi Tanáccsal csak a csoportos létszámleépítésről tárgyalt – írták.
 
   A szakszervezetek szerint az MTVA nem mérte fel kellő mértékben az elbocsátásoknak a cég működésére és a műsorkészítés színvonalára gyakorolt hatását. A KÜT és a szakszervezetek írásos kimutatása szerint a rádióműsorok készítése területén már most olyan kevés dolgozó van, hogy a munkavállalókat a cég szabadságuk idején is dolgoztatja. A menedzsment azonban eddig ezt a jelzést sem vette figyelembe.
 
   Bár a közleményt a Közmédia Rádiós Szakszervezet adta ki, az aláírásban "az MTVA-nál működő szakszervezetek" szerepel.
 
MTVA: Sajnáljuk, hogy a szakszervezetek nem csatlakoznak
 
   Az MTVA szintén közleményt adott ki kedden kora délután. Mint írták, a médiavállalat és a Központi Üzemi Tanács az elmúlt két hét tárgyalásai után hétfőn aláírta azt a megállapodást, amely csökkenti a csoportos létszámleépítésben érintettek terheit. Az MTVA - annak ellenére, hogy erre jogszabály nem kötelezi - tárgyalt az intézménynél működő szakszervezetekkel is, és sajnálja, hogy azok nem csatlakoztak a csoportos létszámleépítésről szóló megállapodás aláírásához.
 
   A tárgyalások eredményeképpen az MTVA mint munkáltató a csoportos létszámleépítésben érintett, munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntető munkavállalók közül az alacsonyabb keresetűek, a nyugdíj előtt állók, a hosszabb ideje a közmédiában dolgozók, valamint a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők számára külön juttatásokat biztosít, továbbá létrehoz egy segélyalapot is a létszámleépítésben érintett munkavállalók szociális, rászorultsági alapú, illetve elhelyezkedést támogató segélyezése érdekében - írta az MTVA.
 
  Az MTVA a tárgyalások során hangsúlyozta, hogy a létszámleépítésről szóló döntése a középtávú megtakarítási lehetőségeket szolgálja. A munkáltató a konzultáció során azt is világossá tette, hogy csak indokolt esetben, és a vonatkozó munkajogi szabályokat szem előtt tartva létesít új munkaviszonyt. Az MTVA emellett betartotta a Munka Törvénykönyvének előírásait, így a jogszabály csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó speciális rendelkezéseit is - írták.

Forrás: HVG

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lázadnak a szakszervezetek az MTVA-s elbocsátások ellen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector