Startlaphoz Csatlakozz!

A munkavállalók 29%-a, bármikor bevethető

A távmunkáé a jövő

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 06. péntek, 11:43

Szabadúszó, aki többféle mobil eszközön, rugalmasan dolgozik – a Leitz mobil munkavállalókkal foglalkozó tanulmánysorozatának frissen közzétett első része így látja a közeljövő képzett munkavállalóit.

  Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország 800 cégvezetőjét kérdezték arról, hogyan látják a munka világát.
 
Nehezen mérhető
 
  A kutatás eredményei alapján a munkavállalók ötöde nem végez semmilyen munkát az irodán kívül, a másik végletet jelentő ötödük viszont legalább feladatainak felét máshol teljesíti. A Forrester kutatása nem véletlenül nevezi a munkavállalók 29%-át bárhol, bármikor bevethetőnek – a Leitz előrejelzése szerint 2020-ra ez a szám már az összes munkavállaló felére igaz lesz. Hasonló a magyar helyzet is Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint, bár konkrét adataik nincsenek a hazánkban távmunkát végzőkről. Néhány éve a Központi Statisztikai Hivatal sem méri a számukat, ennek oka a definícióban rejlő nehézség lehet. – Tágabban értelmezve mindenki végez távmunkát, akinek van otthon notebookja és internet-hozzáférése, valamint az okostelefonján is tudja olvasni a céges levelezését. Lehet ezt a definíciót szűkíteni, kérdés, hogy meddig érdemes – vélekedik.

   Az tény, hogy vannak a távmunka kultúrájában nálunk előrébb járó országok, mint Anglia vagy Franciaország, de biztosan nő az ilyen módban tevékenykedők száma is.  Mindennek két oka van: üzletileg is egyre népszerűbb ez a modell, illetve a szolgáltatószektor is egyre szélesedik.
 
Motiválhat is
 
  Egyes ágazatokra jobban jellemző az irodán kívüli munka, mint másokra: a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint az informatikusok, a pénzügyi szektorban dolgozók és általánosságban véve a menedzserek jellemzője, hogy távmunkában dolgoznak.



  – Ez a lehetőség akkor merül fel, ha az adott munka mérhető, ellenőrizhető. Általában a magasabb munkabérűek végeznek távmunkát, őket az eredményeiken keresztül mérik, ezért is nagyobb feléjük a bizalom – vélekedik Forgács Tamás. A dolgozó szabadabban tud dolgozni, a munkáltató számára pedig motivációs eszköz is lehet a szabad idő- és  helyválasztással végzett munka, ráadásul ez a munkaszervezési módszer feltételezi az átgondolt folyamatok meglétét is a cégnél.
 
A telefon kockázat
 
  A munka világát a sokszor saját tulajdonban levő hordozható eszközök evolúciója napról napra alakítja a tanulmány szerint. Az okostelefonokhoz és a tabletekhez tízszer hamarabb szoktunk hozzá, mint a PC-khez, és folyamatosan újabb eszközökhöz nyúlunk, melyekkel aktív internetkapcsolatra van szükségünk.

  Tavaly 48 millió wifi-hotspot segítette ebben az embereket világszerte, de három év múlva már 350 millióra nőhet ez a szám az iPass felmérése szerint. Ráadásul 2020-ra 15 ezer repülőgépen is lesz hotspot, hogy még ritkábban kerüljünk offline üzemmódba.

  A saját eszközök használata Forgács szerint nem jellemző hazánkban, mivel nagy kockázatot jelentenek, miközben egy céges laptop beszerzése nem nagy teher. Inkább a jellemzően saját okostelefonok jelenthetnek kockázatot, mivel ezekről a céges leveleket, adott esetben fájlokat is elérhetik a dolgozók.
 
Forrás: Metropol

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A távmunkáé a jövő.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector