Startlaphoz Csatlakozz!

A legtöbb feketén foglalkoztatott az építőiparban és a kézműipari szolgáltatásokban dolgozik

Virágzik a szürkegazdaság Ausztriában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 06. péntek, 16:34


A növekvő munkanélküliség, valamint az adó és társadalombiztosítási járulék magas szintje egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy Ausztriában egyre többen a „szürkegazdaságban” dolgoznak, olvasható a Linzi Egyetem közgazdászának, Friedrich Schneidernek a tanulmányában, melyet a Figyelő ismertetett.
 
  A szürkegazdaság értéke Ausztriában mintegy 21,3 milliárd euróra tehető, ami egyenértékű Ausztria bruttó hazai terméke 8,1 százalékával.

  Az állam e tevékenység miatt 2 - 3,5 milliárd euró adó - és társadalombiztosítási bevételtől esik el.

  Noha az idei évben 4,5 százalék növekedés várható, az osztrák szürkegazdaság még mindig kisebb, mint más európai országokban.

  Németország ide vonatkozó mutatója 12,2 százalék, az Egyesült Királyságé 9,4 százalék. Az OECD országok közül csak Svájc, az Egyesült Államok és Új - Zéland dicsekedhet a feketén foglalkoztatottak alacsonyabb arányával.

  A gazdasági válság által sújtott országokban, mint például Görögországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban a szürkegazdaság a bruttó hazai termék 18 - 22 százalékát teszi ki.

   A szürkegazdaság fogalmába tartozik minden, munkából származó, az illetékes hatóságok elől eltitkolt jövedelem, a takarítástól és a gyermekfelügyelettől kezdve a feketemunkán át a bűnözésig.

   Ausztriában Bécs a szürkegazdaság központja, mintegy 5,9 milliárd euróra becsülhető értékben. A legtöbb feketén foglalkoztatott az építőiparban és a kézműipari szolgáltatásokban dolgozik.

   Schneider korábbi munkáiban azzal érvelt, hogy a szürkegazdaság tiltása helyett a kormányoknak bátorítania kellene az új üzleti vállalkozásokat és csökkenteni az adókat.

Forrás: Figyelő

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Virágzik a szürkegazdaság Ausztriában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector