Startlaphoz Csatlakozz!

 16 ezer orvos és ápoló távozott külföldre az elmúlt tíz évben

A speciális orvosszakmákban már ijesztő is a munkaerőhiány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 07:33

Hivatalos adatok szerint is több mint 16 ezer orvos és ápoló távozott külföldre az elmúlt tíz évben. A speciális orvosi területeken már ijesztő az orvoshiány, a fiatalok elvándorlása pedig új erőre kapott tavaly – írja a Világgazdaság.

   Az Egészségügyi Engedélyezési és Hivatal adatai szerint 2005 és 2014 között összesen 16.252 orvos és ápoló kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Az emigráció a fő oka annak, hogy míg 2006-ban még majdnem 126 ezer orvos és ápoló dolgozott a magyar kórházakban és rendelőkben, számuk 2013-ra több mint 18 ezerrel, 108 ezer alá csökkent.
Az ápolók közül sokaknak egyszerűen elegük lett az egészségügyből, és pályát módosítottak, de nagyon sokan távoztak külföldre is. A hivatalos adatok szerint három és fél ezer ápoló és szülésznő emigrált, ám mivel a magánellátásban nincs szükség a munkavállaláshoz jó hírnév igazolásra, a valóságban a távozók száma ennél is magasabb. Az egészségügyi szakdolgozók száma az utóbbi években szinte folyamatosan csökkent, 2010-től azonban ismét növekedett, a fenntartó Gyemszi adatai szerint tavalyelőtt 58 ezer nővér és ápoló dolgozott az egészségügyi intézményekben.
 
   Az orvosok létszáma 2013-ban a mélypontra zuhant, a hét évvel korábbi csaknem 20 ezerhez képest már a 16 ezret sem érte el. Az orvosok számát szintén az elvándorlás tizedelte meg, 2005 óta pontosan 11102 orvos és fogorvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az EEKH-tól. A doktorok fele még az előtt távozott, hogy szakvizsgát tett volna, míg a másik 50 százalékban a legnagyobb számban belgyógyászok, háziorvosok, aneszteziológusok, sebészek, szülész-nőgyógyászok, csecsemő- és gyerekgyógyászok, pszichiáterek, neurológusok és patológusok szerepelnek. Az általuk képviselt terület mindegyike hiányszakma ma már.
 
   Az átlagosnál is nagyobb problémát jelent, hogy speciális orvosi területek művelői is egyre nagyobb számban választják a külföldi megélhetést. Az elmúlt tíz évben például 24 szívsebész, 45 érsebész és 71 klinikai onkológus távozott Magyarországról, miközben a szív-érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések jelentik továbbra is a vezető halálokot. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökének elmondása szerint 40-50 éves, tapasztalt, nagy tudású onkológusok is itt hagyják a magyar egészségügyet, mivel külföldön az átlagosnál is jobban megfizetik ennek a nagy pszichés megterhelésnek kitett szakmának a képviselőit.
 
   Emiatt, valamint, mert a fiatal orvosok közül éppen e lelki teher miatt kevesen választják az onkológiát, sok helyütt már csak nyugdíjas kollégákkal tudják fenntartani az onkológiai rendeléseket – mondja Ruzsa Ágnes.
 
  Hasonló a helyzet a sebészet területén, ahol szintén csak nyugdíjasokkal, mint a Szakmai Kollégium Sebészeti Tagozatának elnöke fogalmaz, küszködve tudják kiállítani a szükséges létszámot. A speciális sebészeti szakmákban pedig, amilyen a mellkas- vagy az érsebészet, már-már ijesztő a szakemberhiány – mondja Oláh Attila, hozzátéve: pótolhatatlan veszteség ez akkor, amikor összesen alig 100 érsebész vagy mintegy 40 mellkas sebész dolgozik az egész országban.
 
  A fiatalok számára egyre kevésbé vonzó az orvoslás, főleg Magyarországon: a meghirdetett rezidens állásokat mind nehezebb betölteni, még az egyetemi klinikákon is. Az elmúlt tíz évben a kivándorlók nagyjából 50 százalékán állandósult a még szakvizsga előtt álló általános orvosok aránya, sőt, tavaly ismét 14 százalékkal nőtt a 29 év alatti elvándorló orvosok száma. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a kezdeti remény csalódásba csapott át, miután a béremelések abbamaradtak, a most meghirdetett központi ösztöndíjrendszert így már csalinak, csapdának tartják a fiatal orvosok. „Ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes megfelelni a személyi és tárgyi minimumfeltételeknek, így a betegbiztonság esetleges” – állítja a szövetség, rámutatva: ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az egészségügyi fizetések rendezése korántsem csupán bérharc.
 
Sokan vannak, de már nem elegen
 
  A Gyemszi adatai szerint a legnagyobb mértékben az „egyéb” egészségügyi dolgozók – főleg a műszaki és gazdasági területről - hagyták ott az egészségügyet, számuk 2006-ban még több mint 47 ezer volt, 2013-ban azonban már csak 33 és fél ezer. Velük együtt a teljes magyar egészségügy 2013-ban jóval kevesebb dolgozót foglalkoztattak, mint 2006-ban: akkor még csaknem 148 ezer embernek adott munkát ez az ágazat, tavalyelőtt viszont már mindössze 125 ezernek.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A speciális orvosszakmákban már ijesztő is a munkaerőhiány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector