Startlaphoz Csatlakozz!

Az emberek innen a 28 tagú blokk központja felé költöznek

Négy térkép, ami elmagyarázza az európai migrációt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 09:01

Az európai népesség északnyugati irányba migrál a kontinensen belül, legalábbis ez derül ki egy friss kutatás eredményeiből. A Bloomberg és a London School of Economics LSE Cities kiadványa szépen bemutatja, hogy bármennyire is nagyobb a gazdasági növekedés az EU keleti felén, az emberek innen inkább a 28 tagú blokk központja felé migrálnak – írja a HVG.

   Nemrég publikálta a Bloomberg a London School of Economics-sal közös kiadványát az európai városokról (mi a Citylab-en bukkantunk rá). A kiadványban szépen kirajzolódik, hogy 2003 és 2013 között mely országok, városok mekkora gazdasági növekedést tudtak felmutatni, illetve hogy mennyire nő az adott ország, város népessége és hogy mekkora a migráció.
 
   Az adatokból igen érdekes kép rajzolódik ki. Például meg lehet nézni, hogy az utóbbi 10 évben milyen gazdasági növekedés volt az egyes európai államokban és városokban, és a legutolsó évben (2013) hogyan is növekedett bizonyos városok GDP-je. Erről van szó:
 


  A térképről az rajzolódik ki, hogy Európa keleti fele GDP-növekedésben megelőzte a kontinens nyugati részén lévő államokat, sőt, egy-egy keleti város igen impresszív növekedést produkált (Kolozsvárban az egy főre eső GDP az időszak alatt évente 4,1 százalékkal nőtt). Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy ahogy a térképen is látszik, ezzel a növekedési ütemmel is elmaradnak ezek a városok nyugati társaik GDP-szintje mellett (bár van egy-két kivétel, például Pozsony és Varsó, Budapest nem vett részt a felmérésben). A vizsgált időszakban a déli államok gazdasági teljesítménye mindezzel párhuzamosan egyáltalán nem alakult rózsásan.
 
   A migrációhoz még fontos a munkaerőpiaci helyzetet is megnézni, a kiadványból országokra és városokra lebontva is látszik, hogy milyen a fiatalok munkanélküliségi helyzete. A déli országok, városok itt is elég rosszul állnak:

 
  A következő térképről pedig az látszik, hogy a legutolsó elérhető évben milyen mértékben nőtt, illetve csökkent az ország, adott város népessége. Az látszik, hogy a keleti országok jelentős részében csökken a népesség (a termékenységi arányszámok pedig hasonlóak a nyugati államokhoz), a fővárosok ugyanakkor legtöbbször kivételek (ide áramolnak vidékről az emberek).


Az utolsó térképről pedig az is jól látszik, hogy mely városok azok, amelyek a legnagyobb arányú migráns népességgel rendelkeznek, a populációk növekedését a keletről északnyugatra vándorló tömegek is okozzák. Németországban, Svájban, az Egyesült Királyságban, vagy Belgiumban például vannak olyan városok, ahol a helyi népesség közel 40 százaléka külföldön született:


A kiadvány megjegyzi, hogy az északnyugat-európai városok úgy tűnik, jobban tudtak integrálódni a globális migrációs áramlatokba.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Négy térkép, ami elmagyarázza az európai migrációt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector