Startlaphoz Csatlakozz!

Akad olyan német építkezés, amit csak magyar dolgozók visznek végig

Szakmunkáshiány az építőiparban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 11:01

Miközben egyre növekvő számú elvándorló munkaerőről számol be a Központi Statisztikai Hivatal, akad olyan német építkezés, amit csak magyar dolgozók visznek végig. Nem csoda: idehaza a szakmunkások átlagbére 170 ezer forint az építőiparban, hacsak nem szürkén foglalkoztatják őket. A piaci szereplők szerint nemcsak a jó fizetés, hanem az utánpótlás és a jó munkakörülmények is hiányoznak – olvasható a Magyar Nemzetben.

  Jelentős a szakemberhiány az építőiparban, szinte nem is lehet szakmunkást találni, a hozzáértő emberek közül a legtöbben Nyugat-Európába mentek. Lapunknak több építési vállalkozó is beszélt erről. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég arról számolt be, hogy a múlt év utolsó három hónapjában már 111 ezer magyar dolgozott egy éven belül külföldön. Az elmúlt két évben 90 és 100 ezer körül, 2010-ben és 2011-ben pedig 50-60 ezerre becsülték a számukat. Az orvosok, a nyelveket beszélő bölcsészek, az informatikusok mellett a szakmunkások is egyre nagyobb számban erősítik a statisztikát.
 
  Az építőiparban egyre inkább növekszik az elvándorlás, szinte az összes szakmát fel lehetne sorolni: itthon már nincs villanyszerelő, gépkezelő, vízvezeték-szerelő. Hasonló a helyzet, mint az orvosoknál, jutalékot adnak annak, aki kicsábít maga után még valakit. Léteznek közvetítők, akik ezzel keresik a kenyerüket – tudtuk meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökétől. Tolnay Péter elmondta: vannak olyan németországi építkezések, ahol csak magyar szakemberek dolgoznak.
 
   A legújabb felmérések szerint 40 százalék körüli az Ausztriába és Németországba kitelepülők között a szakmunkások aránya, de az ő körükben is népszerű célország az Egyesült Királyság. A lapunknak név nélkül nyilatkozó vállalkozók elmondták, hogy kapcsolatban állnak a munkaügyi központokkal, rendszeresen kapnak tőlük olyan szakmunkásokat, akik néhány hónapos átképzéseken szereztek szakmát, de nem váltak be.
 
  Az álláskereső honlapokon és több munkaügyi központ weboldalán alig találtunk olyan álláskeresőt, aki szakmunkásként helyezkedne el. A cégek azonban nagy számban keresnek kőművest, segédmunkást és vízvezeték-szerelőt. Az ÉVOSZ tavaly nyári felmérése szerint a vállalkozások fele számolt be szakemberhiányról, ezt részben saját munkavállalóik továbbképzésével próbálták pótolni. – A szakközépiskolákban egyre kevesebb a tanuló, kevesen szeretnének szakmunkások lenni, nem sok vonzót találnak benne. Az átlagos bér bruttó 170 ezer forint körül van, kint a többszörösét fizetik. Ez nem jelent túl vonzó perspektívát. Ugyanakkor továbbra is magas a szürke- vagy a feketefoglalkoztatás az építőiparban – mondja Tolnay Péter.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakmunkáshiány az építőiparban .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector