Startlaphoz Csatlakozz!

Nulla százalékos munkanélküliség egyszerűen nem létezhet

Ha elérnénk a teljes foglalkoztatottságot, egyedülállóak lennénk vele az Unióban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 10:17
 
  Orbán az elmúlt napokban kijelölte a következő 3,5 év főbb gazdaságpolitikai irányvonalait. Közte egy már többször említett céllal, a teljes foglalkoztatottsággal. Ha ezt elérnék, szinte egyedülállóak lennék az Unióban vele - írja az mfor.hu

   A Fidesz-KDNP frakcióülés utáni nyilatkozatokban ismét többször lehetett találkozni a némileg megfoghatatlan fogalommal, a „teljes foglalkozattottsággal”. Tudjuk - és még maga Orbán Viktor is tisztában van azzal -, hogy nulla százalékos munkanélküliség egyszerűen nem létezhet. Így a „teljes foglalkoztatottság” felé vezető út, mint célirány a 3,5 százalékos (annál esetleg kicsit magasabb) munkanélküliségi rátát jelentené. Vagyis közel 150 ezer embert.
 
   A kormányfő tehát kijelölte az utat: irány a teljes foglalkoztatottság. Több, már eddig bejelentett és végrehajtott intézkedése is ennek megvalósulását szolgálja. Így például a hihetetlen mértékűre felduzzasztott közfoglalkoztatás és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás fokozatos megvonása a „segély helyett munkát elv” alapján. Ahogy arra korábban már mi is rávilágítottunk: a támogatás megszüntetésével több mint félmillió közmunkás lehetne hazánkban, és sikerülne megvalósítani a „teljes foglalkoztatottságot is”, hiszen a munkanélküliség így a vágyott szintre mérséklődne. Az azonban már más kérdés, hogy a közfoglalkoztatás, mint munkahelyteremtés mennyire akceptálható gazdaságilag, társadalmilag huzamosabb ideig.
 
   A kívánt 3,5 százalék körüli munkanélküliségi rátával azonban nemcsak a határokon belül jól kommunikálható eredményt érne el Orbán, de külföldről is repkedhetnének az elismerő szavak. Az Európai Unióban ugyanis olyan ritka a 3 százalékos munkanélküliség, mint a fehér holló. És nem volt ez másként még akkor sem, amikor a válság nem éreztette hatását a munkaerőpiacon százezres számban teremtve az állástalanokat.
 
   2008 harmadik negyedévében ugyanis mindössze 3 olyan európai állam volt, ahol maximum 3,5 százalékos volt a munkanélküliség: Norvégiában, Hollandiában és Dániában. Igaz, ha nem vagyunk ennyire szigorúak, akkor még 3 országot is ide tudnánk sorolni, a rendkívül jók közé. Ciprusnak, Ausztriának és Izlandnak és egyaránt 4 százalék alatt volt a rátája.
 


   Tavaly a harmadik negyedévre Európában egyetlen ország maradt talpon: Norvégia 3,6 százalékos munkanélküliséggel. A világ fejlett gazdaságait tekintve (akikről közöl adatot az Eurostat) még Japán tudna ideállni megegyező rátájának köszönhetően.
 
Miért harmadik negyedéves adattal dolgozunk?
   Egyrészt 2014-re még nem áll rendelkezésre éves adat. Ha a negyedéves számokat nézzük, akkor pedig több ország esetében sincs még negyedik negyedéves munkanélküliségi ráta. Ezért a teljeskörűség miatt választottuk a harmadik negyedévet.

 
   2008 harmadik negyedévében Magyarországon az Eurostat adatai szerint 7,8 százalékos volt a munkanélküliség, 2014 azonos időszakában pedig 7,6 százalék. Vagyis 0,2 százalékpontos mérséklődés történt, ami első ránézésre csekély számnak tűnik, ám a vizsgált időszak alatt egyedül Japán és Németország tudta ennél jobban csökkenteni a munkanélküliséget, Máltával pedig megosztjuk a harmadik helyünket.
 
  A munkanélküliség csökkentésére tett kormányzati erőfeszítések tehát mindenképpen elérték a céljukat, hiszen ha a 2009 harmadik negyedéves állapotból indulunk ki (Magyarországon 10,6 százalékos a munkanélküliség), akkor is az élvonalban vagyunk a változást tekintve a 2,9 százalékpontos mínusszal. Előttünk Lettország, Észtország, Litvánia és USA szerepel.
 
   Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, ha elfogadjuk azt, amit Orbán Viktor korábban mondott a teljes foglalkoztatottság és a 3,5 százalék körüli munkanélküliség kapcsolatáról, akkor elmondhatjuk: bár nagy fába vágta a fejszéjét, és uniós szinten ritka dolgot akar elérni, az egyáltalán nem lehetetlen. A tervezett intézkedések (segély helyett munka, kibővített közfoglalkoztatás) és az elmúlt időszakban felmutatott eredmények jó alapot adnak arra, hogy Norvégia mellett Magyarország legyen a második olyan tagállam az unióban, ahol 3,5 százalékos (vagy ekörüli) a munkanélküliség.
 
Mi a helyzet a világon ezen a téren?
 
   A CIA Factbook alapján a világ 203 országa közül mindössze 27-ben van 3,5 százaléknál kisebb munkanélküliség. Ide zárkózhatnak fel Magyarország 2018-ra, ha elérnénk a teljes foglalkoztatottságot jelentő szintet. Csak a teljesség igénye nélkül néhány ország:
Kambodzsa - 0,3 százalék
Thaiföld - 0,7 százalék
Laosz és Szingapúr - 1,9 százalék
Monaco - 2 százalék
Egyesült Arab Emirátusok - 2,4 százalék
Tadzsikisztán - 2,5 százalék
Hong Kong - 3,1 százalék
Kuvait - 3,4 százalék
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha elérnénk a teljes foglalkoztatottságot, egyedülállóak lennénk vele az Unióban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector