Startlaphoz Csatlakozz!

Kevesebben tanítanak a közoktatásban, mint amennyit a rendelet előír

Pedagógussztrájk: a minisztérium lóg az adatokkal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 15:52

Január óta folynak a sztrájkbizottsági tárgyalások a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között. Ahogy a dolgok most állnak: kinéz egy kiadós sztrájk – írja a pecsistop.hu.

   A január vége óta ülésező sztrájkbizottság a tanárok munkaterhelését vizsgálandó azt kérte a szaktárcától: mutassa ki a minisztérium a tankerületek adataiból, hogy hány pedagógust kellene foglalkoztatni. A szakszervezet szerint ugyanis ma kevesebben tanítanak a közoktatásban, mint amennyit a rendelet előír. E szerint a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határával kell tervezni, ám a jogszabályban előírt 22 órát megemelték, tehát kevesebb a pedagógus, mint kellene.

   Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik vezetője elmondta: náluk a családon belül is van eltérés: ő 24, férje 26 órát dolgozik. Sok helyen a 24 a minimum, de van, ahol egyenesen a 26 órára álltak be.

   Nagy a Pécsi STOP-nak elmondta: a sztrájkbizottság plenáris ülésére a kért adatokat nem hozta el a szaktárca, ott átlagosan, 23-at vallottak be. Az is sok lenne, de a PDSZ szerint ez igen szerény becslés. A minisztérium nem foglalkoztat annyi embert, mint kellene, szétosztogatják az órákat.

   Nem ritka, hogy év közben küldik el az embereket, helyettest nem vesznek fel, csak szétosztják az órákat. Az is érdekes, ahogy faragják az órákat, ha valakinek túl sok lett. Gondolkodás nélkül elveszik például a speciális fejlesztést célzó órákat, hiszen azok a diákok, akik ilyenre szorultak, nyilván hirtelen megvilágosodtak, csak mert másra kell az órakeret. A pécsi tanár beszámolt arról is: az ő esetében egy a nyolcvanas évek óta működő szakkört szüntettek meg egy tollvonással, csak mert órakedvezményt kapott.

   A sztrájkbizottság március 6-áig tárgyal, ha addig nincs egyezség, a PDSZ sztrájkot hirdet. Nagy elmondta: közben még az elégséges szolgáltatásról meg kell egyezni, de egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot addig is bármikor tarthatnak.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógussztrájk: a minisztérium lóg az adatokkal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector