Startlaphoz Csatlakozz!

Hol vannak kiegyensúlyozott nyugdíjrendszerek?

Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 12. csütörtök, 11:47

Harmadik egymást követő évben fordul elő, hogy az Egyesült Államok mint a világ legnagyobb gazdasága 150 országból a 19. helyezést éri el abban a tekintetben, hogy milyen mértékben tud pénzügyi biztonságot és általános jólétet teremteni az ország nyugdíjasainak. A Natixis Global Retirement Index szerint Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre. Mindazonáltal az öreg kontinensen kívül is vannak kiváló példák a kiegyensúlyozott nyugdíjrendszerre – írja a tozsdeforum.hu.

   Az index összeállításához 20 trendet figyeltek meg 4 fő kategóriában: egészség, anyagi jólét, pénzügyek és életminőség. Mindezeket összevetve a mutató összeállítói kiszámolták, mely országokban élhetnek a legjobban a nyugdíjasok vagy a nyugdíjhoz közel állók – írja a Financial Advisor.
 
Bajok a legnagyobbnál
 
  Az idei rangsorban az USA két kategóriában jobb, szintén két kategóriában pedig rosszabb teljesítményt nyújtott. Az alacsony kamatoknak és inflációnak köszönhetően a világ legnagyobb gazdasága rendelkezik a legjobb pénzügyi kondíciókkal.
 
  Mindazonáltal a magas államadósság és az elöregedő társadalom miatt kevesebb pénz jut majd az egészségügyi és társadalombiztosítási programokra – hangsúlyozzák a Natixis elemzői.
 
  Noha az USA egészségügye mutat némi fejlődést, tekintve, hogy egyre többen férnek hozzá a rendszerhez, egy főre lebontva itt költik a legtöbb pénzt egészségügyi ellátásra, ami azonban nem tükröződik a várható élettartamban javulásában.
 
  Ráadásul az életminőség is rosszabb lett, ami elsősorban környezeti problémáknak tudható be. Az sem mellékes, hogy míg az USA lakossága rendelkezik a világ egyik legmagasabb jövedelmi szintjével, hatalmas jövedelmi egyenlőtlenség figyelhető meg az országban – emeli ki a jelentés.
 
Európai élmezőny
 
 Az európai országok egyértelműen dominálnak a listán. A vezető európai államokban a lakosság erősen profitálhat az szilárd pénzügyi és szabályozási rendszerből, az egészségügyhöz való széleskörű hozzáférésből, továbbá az infrastruktúrába és a technológiába irányuló jelentős állami beruházásokból. A kemény adóterhek ellenére ezen országok magas jövedelmi szintekkel és arányaiban alacsony egyenlőtlenséggel bírnak.
 
  A top 10-es listába mindössze két nem európai ország fért be, Ausztrália és Új-Zéland – hangsúlyozza Ed Farrington, a Natixis Global Asset Management ügyvezető alelnöke.
 
Egy jó példa
 
  Új-Zéland esetében például az alkalmazottak automatikusan részt vesznek egy nyugdíj-előtakarékossági programban, melyhez a kormány és a foglalkoztató vállalatok egyaránt hozzájárulnak anyagilag.
 
  Farrington megjegyezi, hogy az Egyesült Államok sokat tanulhatna Új-Zélandtól, mivel a világ legnagyobb gazdaságában a dolgozók nagyjából 50 százaléka nem fér hozzá semmilyen munkahelyi megtakarítási programhoz.
 
  A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA-ban – de mindenhol – különösen fontos, hogy a munkahelyeken keresztül lehetőség nyíljon valamilyen előtakarékossági program elindításához.

Forrás: tozsdeforum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Európa a válság ellenére is igen jó helynek számít a nyugdíjas évekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector