Startlaphoz Csatlakozz!

A legtöbbet az Aldi alkalmazottai viszik haza

Durván alulfizeti dolgozóit a CBA

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 12. csütörtök, 15:20

Az országos kiskereskedelmi hálózatok közül a CBA fizeti a legkevesebbet, a legtöbbet az Aldi dolgozói viszik haza. A nemzeti hálózatnál gyakori a minimálbér-közeli fizetés. Nyereséget csak a CBA és két diszkont társaság tudott elérne. A Tesco kiutálásával sokat vesztene a központi költségvetés is. Ágazati elemzés a Figyelőtől.

  Brutálisan alulfizeti dolgozóit a CBA – legalábbis ez derül ki a Figyelő nyolc, országos hálózatot kiépítő hálózatra alapuló kiskereskedelmi elemzéséből. A nemzeti kiskereskedelmi hálózat átlagosan mindössze 134 ezer forint bruttó fizetést adott alkalmazottainak 2013-ben. Ehhez képest az Aldinál 299, a Lidlnél pedig 244 ezer forintot lehetett keresni. Ebből a szempontból a második legrosszabb munkáltató a Metro 155 ezer bruttóval.
 
   Ne jártak túl jól a néhai Match és Profi hálózatok dolgozói a CBA általi 2012-es felvásárlással, a megelőző évben még átlagosan bruttó 220 ezer forint volt a fizetésük. Az üzletek egy részének megvásárlója, a CBA kereskedelmi Kft. a következő évben már csak 173 ezret adott. Mivel a lap értesülései szerint a központi CBA-cégnél nagyjából az iparági átlagot fizetik, a kis(ebb) partnereknél sokszor éppen hogy csak meghaladják a minimálbért.
 
  A minimálbér-körüli fizetések általában felvet(het)ik az adóelkerülő technikák alkalmazását, a lap kérdésére a NAV nem nagyon jött lázba: tavaly munkanaponként alig több, mint egy ellenőrzést folytattak le ilyen indítékkal. A vizsgálatban szereplő, legrosszabbul fizető cég 2013-ban csaknem 102,5 ezer forintot adott,  miközben a minimálbér akkor 98 ezer forint volt. A Figyelőnek a vizsgált hálózatok jellemzően nem kívánták kommentálni az adatokat, sem a minimálbéres alkalmazásra, sem pedig ez egy-egy láncnál tapasztalt jelentős visszaesést.
 
   A hetilap cikkéből az is kiderült, hogy a központi költségvetés ráfázna a Tesco kiutálásával, hiszen a brit multi mind a 2010 és 2012 között társasági adó, mind a béreket terhelő közterhek szempontjából a legnagyobb befizetők egyike volt. A következő évben aztán durva veszteséget hozott össze. A leghatékonyabban messze a Lidl, az Aldi és a Penny Market dolgozik: az egy dolgozóra eső árbevétel a Lidlnél 66, majd sorrendben 56 és 52 millió forint volt 2013-ban. Emellett a Lidl és a Penny stabilan nyereségesen tudott, ezt rajtuk kívül csak a CBA mondhatta el magáról ebben az időszakban.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Durván alulfizeti dolgozóit a CBA.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector