Startlaphoz Csatlakozz!

A munkáltató gazdasági érdekeinek veszélyeztetését jelentheti

Cikkírásért is járhat felmondás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 13. péntek, 12:13

A munkavállalónak az a magatartása, hogy a munkáltatójánál megszerzett szakmai tapasztalatait, ismereteit saját internetes oldalán tudásmegosztás címén a nyilvánossággal megosztja, megvalósítja a munkáltató gazdasági érdekeinek veszélyeztetését. Ezáltal a munkáltató rendes felmondásának jogszerű indoka lehet – a Kúria eseti döntése a munkajog.hu oldalán.

   Ami a tényállást illeti, a felperes 2006 óta dolgozott humánerőforrás-gazdálkodási szakértőként – munkaviszonyban – az alperesnél. Ezen kívül a felperes egyik ismerősével közösen működtetett egy HR-es szolgáltatásokat kínáló honlapot, amelynek célja a „tudásmegosztás” volt. A felperes nem közölte a honlap beindítása előtt e szándékát, arra az elnöki tanácsadó hívta fel a munkáltatói jogkör gyakorlójának a figyelmét. A honlap egyik, felperes által jegyzett cikke az elmúlt évek szakmai törekvéseként hivatkozott a munkáltatók által fizetett bónuszok mértékének visszaszorítására. Mivel az alperes úgy ítélte meg, hogy ez nem a szektorra általában, hanem kifejezetten rá volt jellemző, a felperes munkaviszonyát rendes felmondással megszüntette. Indoklásában a tudomására jutott, a felperes által működtetett saját HR szakmai weboldalt, valamint a honlapon különböző humán-erőforrásgazdálkodást érintő, a munkáltatónál betöltött munkakörével szorosan összefüggő témakörökben kínált oktatási szolgáltatást jelölte meg, mivel ezeket az alperes jogos gazdasági érdekeit veszélyeztető magatartásként értékelte. A veszélyeztetést különösen azért tartotta megalapozottnak, mivel a honlapon közzétett cikkek témája és megjelenési időpontja egybeesett a munkáltatónál folyamatban lévő, a javadalmazási rendszert érintő átalakítással, amelyben a felperes is közreműködött. Meglátása szerint a felperes munkakörével összefüggésben olyan információk birtokába jutott, amelynek védelméhez a munkáltatónak kiemelt érdeke fűződik, ezek nyilvánosságra kerülése sértené jogos gazdasági érdekeit. Ennek reális veszélyét hordozza, hogy a felperes munkahelyen kívüli munkavégzésére irányuló tevékenységének tartalma, jellege lényegi hasonlóságot mutat a munkáltatójánál betöltött munkakörével. A leírt körülmények alapján az alperes úgy érezte, hogy a munkáltatói bizalom megrendült és megszüntette a felperes munkaviszonyát.
 
Az első- és másodfokú eljárás
 
   Az elsőfokú bíróság szerint, mivel a honlap és a felperesnek az alperesnél betöltött munkaköre között számos azonosság van, valamint mivel annak célja a tudásmegosztás, így az alperes alappal tarthatott attól, hogy a felperestől a munkáltató révén birtokába jutott és bizalmasnak minősülő ismeretek kerülnek ki. Különösen figyelembe véve azt a tényt, hogy a felperes évek óta az alperesnél dolgozott, más gazdasági tevékenysége nem volt, így a megosztani kívánt tudást és gyakorlatot csak az alperesnél tudta megszerezni. Mindezek a bíróság szerint elegendőek az alperes bizalmának megrendülésére, és a felperes keresetét – mely az eredeti munkakörbe történő visszahelyezés mellőzése nélkül a munkáltatói rendes felmondás jogellenességének megállapítására és az ehhez fűződő jogkövetkezmények alkalmazására irányult – elutasította.
 
   A felperes fellebbezése folytán eljárt törvényszék megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Álláspontja szerint mivel a honlapon közzétett bemutatkozásokból nem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy konkrétan mely társaságnál állnak vagy álltak a honlap üzemeltetői alkalmazásban, így bármelyikük is volt a kifogásolt cikkek szerzője, közvetlenül összefüggés a bejegyzés tartalma és az alperes között nem áll fenn. A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a blogbejegyzések csupán általánosságban tartalmaztak információkat az év elején újonnan hatályba lépett jogszabály-módosításokról, és csupán kérdésfelvetés szintjén fogalmaztak meg általános gondolatokat.
 
   Az alperes által megvalósítani kívánt célokat (HR-szervezet megújítása körében a stratégiai partneri szerep erősítése, versenyképességet fenntartó új javadalmazási politika és gyakorlat a béren kívüli juttatási rendszer megújítása útján) a bíróság általános céloknak minősítette, amelyek bármely nagyvállalat HR-stratégiájának körébe beletartozhatnak. A tudásmegosztást olyan, a humánpolitikában általánosan használt kifejezésnek ítélte, amelyből álláspontja szerint nem következik, hogy a szerkesztő a saját munkájából származó konkrét ismereteket osztja meg, vagy kívánja megosztani a honlap olvasóival. Mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a felperesnek sem az alperes gazdasági érdekeinek veszélyeztetése, sem pedig az etikai kódex szabályainak megszegése nem róható fel.
 
A felülvizsgálati kérelem tartalma
 
    Az alperes hangsúlyozta, hogy a felmondás elsődlegesen a felperes munkáltatónál betöltött munkakörével szorosan összefüggő témakörökben kínált ellenérték fejében végzett oktatási szolgáltatás, illetve egyéb tevékenység miatt történt, nem a blogon megjelent cikkek miatt. Így álláspontja szerint alapjaiban téves a másodfok döntése. Álláspontja szerint mivel a felperes olyan honlapot működtetett, amely az alperesnél betöltött munkaköréhez hasonló témákban nyújt szolgáltatást, így reális veszély állt fenn, hogy olyan információk kerülnek nyilvánosságra, amelyek üzleti, illetve más titkot képeznek, így a jogos gazdasági érdekek sérelme megállapítható. Nem értett továbbá egyet a tudásmegosztás kifejezés általános használatával sem, mivel álláspontja szerint a vonatkozó ügyben azt is jelenti, hogy a honlap által kínált szolgáltatások körében a működtetők a saját munkájukból szerzett tapasztalatokat kívánják átadni, így fennáll a reális veszélye, hogy az alperesnél szerzett ismereteit, információit hasznosítja, azokat másokkal megosztja, miközben üzleti titok, bizalmas információ is megosztásra kerülhet. Az alperes hangsúlyozta továbbá, hogy a felperes nem az etikai kódexben meghatározott fokozott körültekintéssel járt el (különben a látszatát is kerülnie kellett volna, hogy a tevékenysége során bizalmas információk kiszivároghatnak), ez pedig a bírói gyakorlat alapján megalapozhatja a bizalomvesztésen alapuló rendes felmondást.
 
A Kúria megállapításai
 
  A Kúria szerint, mivel a felperes munkavállaló a munkáltatónál szerzett ismereteket, tapasztalatokat akarta széles körben megosztani, és az alperesnél betöltött munkakörével szorosan összefüggő témakörben kínált szolgáltatást, nincs jelentősége, hogy ezt ellenérték fejében tette-e, mivel ez a magatartás önmagában alkalmas az alperesi érdeksérelem megvalósítására, ezért egyetértett a felülvizsgálati kérelemben foglaltakkal. Alaposnak találta a tájékoztatás hiányára vonatkozó felperesi sérelmet is. Ennek szükségességét a felperes is elismerte, állítása szerint még januárban szerette volna a munkáltatói jogkör gyakorlójának bejelenteni a honlap indulását, mivel akkor publikáltak ott először. Mindezt írásban nem tette meg, mert személyesen akarta megbeszélni. A felperes azonban ennek a kötelezettségének a rendes felmondás kiadásának időpontjáig, 2011. február 11-éig sem tett eleget. A bíróság valószínűtlennek találta, hogy több mint egy hónapig nem sikerült felvenni a személyes kapcsolatot a munkáltatói jogkör gyakorlójával.
 
   Mindezek alapján jogszernek ítélte a munkáltató rendes felmondását, annak indokai valósak és okszerűek, így a jogerős közbenső ítéletet hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
 
   Az ismertetett döntés (Kúria Mfv. I.10.655/2013.) a Kúriai Döntések 2015/1. számában M.1. szám alatt jelent meg.

Forrás: munkajog.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Cikkírásért is járhat felmondás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector