Startlaphoz Csatlakozz!

Nyolcból csak egy cég kínál a cafetérián belül biztosítást a munkavállalóinak

Nem vonz az adómentesség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 15. vasárnap, 11:57

Nyolcból csak egy cég kínál a cafetérián belül biztosítást a munkavállalóinak, pedig a juttatás adómentesen adható. Az egész életre szóló biztosítás adókedvezménye nem sokára megszűnik, az egészségbiztosítások csak lassan terjednek el – írja a Világgazdaság.

   A cafetérián belül elvileg a biztosítóknak áll a zászló, hiszen több biztosítás is adómentesen nyújtható cafetéria-elemnek számít. Ezek a szolgáltatások mégsem népszerűek a munkáltatók és a munkavállalók körében, a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak felmérése szerint az idén a cégek mindössze 13 százaléka kínál ilyet a dolgozóinak. A munkavállalók körében, a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából készített felmérés még siralmasabb képet fest: a tíz legkeresettebb cafetéria-elem között nem volt biztosítás. A kockázati életbiztosításokat, balesetbiztosításokat és egészségbiztosításokat egyébként havonta együttesen a minimálbér 30 százalékáig, a rendszeres díjfizetésű egész életre szóló, megtakarítási életbiztosításokat pedig egyelőre korlátozás nélkül adhatják a munkáltatók. Az elmúlt évek cafetéria-trendjéről a biztosítók tapasztalatai vegyesek. „Sajnos úgy tapasztaljuk, ma már a cégek nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy széles körű béren kívüli juttatásokat biztosítsanak a munkavállalóiknak” – mondja Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.
 
   Vannak biztosítók, amelyeknél viszont, ha lassan is, de javulnak az eredmények. A Groupama Garanciánál például a csoportos kockázati biztosításoknál a díjbevétel és a biztosítottak létszáma is nőtt, a Generalinál is növekedést tapasztaltak, és az Unionnál is kedvezőbben alakulnak az eredmények a válság óta. Az Aegonnál viszont azt tapasztalják, a kereslet nem nőtt, hanem inkább csak diverzifikálódott az elmúlt években.
A munkáltatói juttatási rendszerben a biztosítók számára egyelőre a legtöbb pénzt hozó rendszeres díjas egész életre szóló életbiztosítások valószínűleg nem sokáig hizlalják már a piaci szereplők bevételét. Ezeket a termékeket sokat bíráltak az elmúlt években, mondván: a cégek csak a felsővezetők bérének adóterhét próbálják így csökkenteni. Korábban is szigorítottak már ezek a biztosításon, 2013 óta az eseti befizetésekre már nem vonatkozik az adómentesség, amit a CIG Pannóniánál, ahol ez a biztosítás volt az egyik húzótermék, is megéreztek. 2018-tól pedig a tervek szerint teljesen bezárul a kiskapu, és a juttatásként adott ilyen biztosítások normál jövedelemként adóznak majd.
 
  A 2013 elejétől béren kívüli juttatásként adó- és járulékmentesen adható egészségbiztosításoknál pedig az eddigi eredmények szerények. „A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások növekedni kezdtek, de nem olyan mértékben, ahogy azt a piac várta” – ismeri el Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója. Tavaly az első kilenc hónapban a jegybank adatai szerint 7,7 milliárd forintot költöttek Magyarországon betegségbiztosításokra, ez 12 százalékkal meghaladja ugyan az egy évvel korábbi szintet, de nagyon messze van azoktól az éves szinten 30-50 milliárd forintos díjbevétel-adatoktól, amit a piaci szereplők korábban becsültek. A biztosítók ehelyett egyre jobban bíznak a lényegesen alacsonyabb díjú balesetbiztosításokban, amelyek díjbevétele szintén kétszámjegyű mértékben nőtt tavaly az első kilenc hónapban, és szeptember végére meghaladta a 14,3 milliárd forintot.
 
Külföldön népszerűbb
 
   Világszerte a magyarországinál sokkal elterjedtebbek a kockázati típusú cafeteria-elemek – derül ki az Uniqa Biztosító nemrég bemutatott prezentációjából. Világszerte a cégek háromnegyede nyújt ilyen juttatást a dolgozók számára, a legmagasabb arányban a feltörekvő országokban (EMEA) alkalmazzák a juttatást, itt az arány megközelíti a 80 százalékot. A legelterjedtebb munkáltatói juttatások világszerte a nyugdíjcélú megtakarítások, ezt követik az aktív egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatások. A kockázatokra vonatkozó juttatások a harmadik helyen állnak.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem vonz az adómentesség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector