Startlaphoz Csatlakozz!

A katonák és rendőrök 100%-ban el tudnak helyezkedni

Művész vagy közszolga legyen a gyerek?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 15. vasárnap, 13:17

Kiszámítható közszolgálati életpályamodell, esetleg a művészvilág vonzza a továbbtanuló diákot? Az Origo továbtanulással és felvételivel foglalkozó sorozatunk mostani részében mind a két képzésre hozunk példát, annak előnyeivel és hátrányaival, a felvételi követelményekkel.

Már gyerekkorban érződik
 
  Orsolya a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakirányára jár és a jelenlegi az utolsó éve. „Kislány korom óta fontos volt a mozgás az életemben, így ritmikus sportgimnasztikázni kezdtem, később a Táncművészeti Főiskola lett a legjobb választás az összpontosított és komplex közoktatási és szakmai oktatással.” - meséli, ugyanis itt középiskolai képzés is van, ahonnan jóval korábban felvételiznek a szokásosnál a diákok. A jelentkezés leadásának folyamata egyezik más intézményekével. A felvételi vizsgán viszont nem számít, ki hányas volt történelemből vagy matematikából, mert több fordulós és összetett a felvételi. A jelentkezőket ortopéd orvos vizsgálja meg, hogy a testi adottságok ne jelenthessenek problémát a későbbiekben. Alapkövetelmény az arányos, hajlékony és rugalmas test, és a szép tartás.
 
15 évesen már főiskolás
 
  A jelentkezőknek legalább közepes tanulmányi eredménnyel kell rendelkezni. A felvételi vizsgára alapvetően nem jellemző a feszült „felvételis” légkör, sokkal inkább átjárja a tánc iránti szeretet, ahol sok táncolni szerető fiatal találkozik, akik hivatásos táncművésszé akarnak válni. Fontos, hogy - ahogy itt nevezik őket - a Mesterek és Mesternők, a felmérésekkor a felvételiző adottságait és a benne rejlő tehetséget keresik, tehát nem elvárt az előképzettség. Vannak, akiknek csak második alkalommal sikerül a felvételi vizsga, de arról is hallani, hogy egyesek később más szakirányon találják meg önmagukat és szereznek táncművész diplomát (modern szakirány, néptánc szakirány srb.). Orsolya azok közé tartozik, akit elsőre felvettek. „Az itt eltöltött kilenc évem is egy nagyon különleges dolog. Családias a hangulat, hiszen 10-20 fő alkot egy osztályt, összetartás és persze rengeteg munka társul ahhoz, ha valaki a Táncművészeti Főiskola diákja lesz. Nem sznobság, sokkal inkább az együvétartozási tudat, hogy egy egyedülálló intézményben és közösségben válhatunk nem csak táncosokká, hanem diplomás művészekké.” - emeli ki.
 
Több hetes felvételi színész és filmes szakokon
 
  M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora elmondta, hogy több héten keresztül zajlik a felvétli az egyetemre. A színész-jelöltek végül az utolsó hetekben összezárva és együtt élve dolgoznak egy felvételi darabon. Egyszerre kell egyénileg jól szerepelniük és csapatmunkában megmutatni az összhangot, de végül csak 15-18 főt vesznek fel és ezt tudják is mindannyian. Filmes oldalon nem olyan rég ért véget az első úgynevezett 6x6-os osztály képzése, vagyis, amikor a rendező, operatőr, gyártásszervező, hangmester, vágó és dramaturg szakokra 6 főt vesznek fel, akik egyenkénti 6 fős osztályokban és egy nagy 6x6-os osztályban együtt tanulnak, készítenek időről időre vizsgafilmeket. „Learning by doing”, vagyis gyakorlat által tanulni az alapja a művészeti felsőoktatásnak. A képzés végére pedig kész szakemberek végeznek, akik addigra már ismerik egymás képességeit. A felvételi során egy műveltségi, közismereti tesztet kell írni, ami már eleve nagy rosta, hiszen nem mindenkinek jut eszébe az összes köztársasági elnök a rendszerváltozástól napjainkig, vagy éppen az, hogy ki rendezte a Moszkva tér c. filmet. A többi fordulóban pedig szakonként eltérő feladatok vannak. Van akiknek fotózni kell és történetet elmesélni ezzel, másnak filmet kell vágni, nem is annyira technikailag, mint inkább történetmesélés szempontjából, megint másnak bemutatkozó kisfilmet kell leadni.
 
Sokan megpihennek a felvétli után, rosszul teszik
 
  Luca fotográfia szakra járt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. “Egészen kiskoromtól érdekel a fotózás. Az első élményem, hogy Nagypapámmal hívjuk elő a filmet az általunk átalakított fürdőszobában, és a lelkemre köti, hogy nem szabad kinyitnom az ajtót... „mert akkor minden tönkremegy“. A következő pillanatban természetesen már nyitottam is az ajtót. Egy életre megtanultam a leckét.” - mondja Luca. A jelentkezés ugyan úgy működik, kivéve, hogy nem nézik az érettségi eredményt, viszont a plusz pontok érvényesek. A felvételin három rosta van. Az elsőnél le kell adni egy mappát, benne régebben készült munkákkal (fotókat), valamint a korábban kiírt feladatra fotózott megoldásokkal, ezen kívül valamit ami manuálisan készült (rajz, festés, fújás). Onnantól minden diák egy kód a rendszerben, így nem ismernek senkit sem név szerint. A mappák átnézése után elválik, hogy valaki továbbjut-e a következő fordulóra, ami egy teszttel kezdődik, ahol főleg a kreativitást, és az alapműveltséget nézik. Luca szerint “Nem szabad túlgondolni, vagy erőltetetten keresni a választ, azt érdemes írni ami jön, ösztönből”. A teszt után egy a személyes elbeszélgetés jön, amikor a bizottság előtt van a mappa és egy nagyjából helyes első benyomást próbálnak kialakítani a felvételizőről. Végül az utolsó forduló jön, ahol az első napon fotózni kell, a második napon rajzolni, a harmadikon a fotókat installálni, a negyedik napon pedig jön a nagy interjú, egy utolsó pillantás mielőtt a döntés megszületése előtt
 
Közszolgálati ösztöndíjjal mindent az állam áll
 
  Egy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett hallgató elmondása alapján a katonák és rendőrök lényegében 100%-ban el tudnak helyezkedni. A felvételi után a hallgató már a Magyar Honvádság tagja, amihez sikeres végzés esetén társul az egyetemi végzettség is. Alapvetően telephelyeken vagy bázisokon töltenek majd szolgálatot a honvédek. Míg a Rendészettudományi kar hallgatói a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, Büntetés-végrehajtásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál vagy éppen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál tudnak szakmai gyakorlatot teljesíteni. A Közigazgatástudományi kar diákjai a belső felmérések alapján 6 hónapon belül 90% fölötti eséllyel helyezkednek el. Minisztériumok, kormányzati szervek szívesen és gyorsan szívják fel a frissen végzett közszolgákat.
 
Kiszámítható közszolgálati életpályamodell
 
   Szempont lehet még, hogy a közszolgálati életpálya-modell bevezetésével előre tervezhetővé vált a bérezés, így a tapasztalat és beosztás alapján kalkulálhatóvá teszi a várható jövedelmet. A felvételi jelentkezést szintén február 15-ig kell leadni, viszont alapvető követelmény, hogy a felvételiző nem lehet büntetlen előéletű. Vagyis a beiratkozásnál be kell mutatnia erkölcsi bizonyítványát. Fontos még megemlíteni a közszolgálati ösztöndíjat, amelynek a felvételinél „A” a jele. Lényege, hogy ha valakit felvesznek, akkor nem az állam által nyújtott 12 félévei fogynak, hanem azon felül, vagyis azok megmaradnak. És fordítva is igaz, vagyis, ha a hallgató egy másik intézményben végzett alapszakjával a 12 félévből elfogyasztott 6-ot, akkor az NKE-s mesterszakján szintén a közszolgálati ösztöndíj érvényesül, így a megmaradt 6 félévéből akár egy második alap vagy mesterszakot is elvégezhet.
 
Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Művész vagy közszolga legyen a gyerek?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector