Startlaphoz Csatlakozz!

A hatóság szerint burkolt munkaviszonyról van szó

Házi gondozók Ausztriában: lavinát indíthat el a kiközvetített diplomás ápolók miatt indult per

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 13:19

„Megtalálta” az osztrák adóhivatal az egyik ausztriai munkaközvetítő által a kórházakba küldött, vállalkozóként dolgozó ápolókat. A hatóság szerint burkolt munkaviszonyról van szó, ha a perben bíróság igazat ad a szervezetnek, akkor az ítélet precedensértékű születhet, és az Ausztriában házi gondozást, ápolást vállalkozóként végző munkavállalókat is érintheti.

   A február 19-re, a Bundesfinanzgericht (Szövetségi Adóügyi Bíróság – amely egy közigazgatási bíróság) kitűzött tárgyalást meghatározónak minősítette az egészségügyi szolgáltatók szempontjából a diepresse.com. A portálnak Christian Ebner,a FreeMarkets.at nevű, pártsemleges érdekképviseleti szervezet vezetője úgy nyilatkozott, hogy az egész ápolási piacot padlóra küldheti egy kedvezőtlen bírói döntés.
 
A kórházaknak kiközvetített diplomás ápolók miatt indult a per

   A szervezet elnöke szerint körülbelül 51 ezer házi ápoló dolgozik Ausztriában, (többségük Kelet-Európából érkezett, a portál szerint zömében szlovákokról van szó, de minden valószínűség szerint a magyarok aránya is jelentős). Ők vállalkozói alapon végzik munkájukat, többségük 24 órában idős embereket ápol. Amennyiben a lentebb ismertetett ügyben kedvezőtlen ítélet születik, úgy elképzelhető, utána a gondozókat a családoknak kell alkalmazniuk, munkaviszonyban, ami gyakorlatilag elképzelhetetlen a  magas költségek miatt.

   Az említett tárgyaláson a bécsi VisiCare a főszereplője a pernek, a cég vállalakozói jogviszonnyal rendelkező diplomás ápolókat közvetít kórházaknak, ápolási centrumoknak. Ügyfelei közé tartozik több bécsi, alsó-ausztriai, steiermarki  egészségügyi intézmény. A módszer egyszerű, ha a kórházaknak többlet-személyzetre van szükségük - például  influenzajárványok vagy szabadságolások idején - felhívják a céget, amely küldi az ápolókat. A VisiCare adatbázisában 4500 diplomás egészségügyi dolgozó szerepel (Ausztriában 7-8000 felsőfokú végzettséggel rendelkező ápoló van). A céggel kapcsolatban állók maguk fizetik az adókat és a járulékokat. A kórházaknak 24-27 euróba kerül egy-egy kikölcsönzött személy óránként, saját alkalmazottaik után mindennel együtt 32-34 eurót fizetnek. A Visicare jutalékot kap a kiközvetített személyek után az intézményektől.

Nem munkaviszony, alkalmi munkavégzés

   A céget a bécsi egészségbiztosítási pénztár és az osztrák adóhivatal perelte be, azzal, hogy a kiközvetített munkaerő voltaképpen munkaviszonyban áll a VisiCare-rel. Ezt azzal indokolják, hogy a VisiCare emberei ugyanúgy a kórházak eszközeit, berendezéseit használják, mint az adott intézmény dolgozói.

  A VisiCare erre úgy reagált, hogy a náluk lévő személyzetnek nem a munkaviszony lényeges, hanem a rugalmas időbeosztás, nincsen szó folyamatos munkavégzésről vagy alkalmazotti viszonyról. Sokan például csak bizonyos évszakokban, vagy meghatározott időpontokban tudnak vagy akarnak dolgozni. Emellett, a többi EU-s országhoz hasonlóan Ausztriában is legális a vállalkozói alapon végzett ápolás.



   Az első tárgyalás után 2-3 hónappal később várható ítélet. amennyiben a bíróság osztja az adóhivatal véleményét, és elfogadja, hogy a kiközvetített egészségügyi vállalkozók voltaképpen a VisiCare dolgozói, úgy annak a következményei katasztrofálisak lehetnek a cégre nézve. Visszamenőleg 5,5 millió eurót kellene emiatt befizetnie járulékként, ami a csődjét jelentené. A kórházaknak is emelkednének a költségei, ha nem lenne mód a vállalkozóként dolgozó ápolók, nővérek kiközvetítésére, mondta a portálnak Ebner.

A házi gondozásban dolgozókat is érintheti a kedvezőtlen ítélet

   Az elmarasztaló ítélet a házi gondozásra is komoly hatással lenne, véli a FreeMarkets vezetője. Az idősek gondozását, 24 ápolását Ausztriában külföldiek végzik, vállalkozói engedéllyel - az egyéb megoldásokról nem írt a portál. Ha az ős esetükben érvényt szereznek egy ilyen döntésnek, akkor a házi ápolást végzők tevékenységét is átminősítheti az adóhivatal munkaviszonynak. (Mindenesetre a határozatig természetesen csak feltételezés, és még utána is kérdés, hogy erre a házi ápolásra is vonatkozna mindez.)

   Ha mégis így lenne,az komoly következményekkel járna: az ápolókkal kapcsolatban lévő családoknak  és  cégeknek hatalmas összegeket kellene fizetni visszamenőleg. Ugyanis az alkalmazottak szociális és egészségügyi járulékai jóval magasabbak, mint a vállalkozóké. Az érdekképviselet vezetője arra figyelmeztet, akár öt évre visszamenőleg is beszedhetik a hiányzó az elmaradt pénzeket. Ráadásul mindez nem lenne más, mint pénzbehajtás, mondta Ebner a hírportálnak.

   Az eredeti írás itt olvasható.

  Bár döntés nincs, az írásnak komoly visszhangja volt, a kapcsolódó kommentekben szóval arról, hogy a kelet-európai munkavállalók a piaci árnál olcsóbban vállalják el a munkát - vagy éppen az osztrákok nem akarnak fizetni nekik, ezt már a magyar munkavállalók tapasztalataiból lehet leszűrni. A beszámolókból kiderül egészségügyi szolgáltatások és a házi ápolás kérdése elég forró téma Ausztriában, ezt erősítették osztrák forrásaink is. Portálunk figyelemmel követi a tárgyalást és a fejleményeket is.

Forrás: ausztriaimunkak.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Házi gondozók Ausztriában: lavinát indíthat el a kiközvetített diplomás ápolók miatt indult per.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector