Startlaphoz Csatlakozz!

700 millió forintos uniós támogatást szánnak a hálózat megújítására

Balog: eljött az ideje a védőnői szolgálat megbecsülésének

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 20. péntek, 16:50

Eljött a védőnői szolgálat megbecsülésének az ideje, és erről kormánydöntés is született - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a 100 éves a Védőnői Szolgálat című konferencián.

    Balog Zoltán elmondta: az egészségügyi alapellátást úgy gondolják át, hogy abban világosan legyen kijelölve a védőnői szolgálat „rangja és helye”.

    Az egészségügyi alapellátásnak két igazán erős pillére van: az egyik a háziorvosi, a másik a védőnői rendszer - közölte a miniszter.

    Balog Zoltán szólt arról, hogy a háziorvosi rendszerben már elindult egy komoly támogatás, 2015. január elsejétől minden háziorvos szolgálat több mint százezer forint plusszal rendelkezik.

    Hangsúlyozta: a védőnők a családok legfontosabb szövetségesei.

    Tarlós István főpolgármester köszöntő beszédén elmondta, hogy az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A védőnői képzés 1915 novemberében indult el.

    A védőnői munka központi feladata a kezdetektől a prevencióban való aktív részvétel. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik.

    A védőnő képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és mostanában alakul át egyetemi szintű képzésé - mondta el Tarlós István.

    A védőnői szolgálat jelentőségét kiemelve azt mondta, ma már arról beszélhetünk, hogy a világon elvétve van csak fejlettebb ellátó rendszer a magyarnál. Joggal lehetünk büszkék arra is, hogy 2014-ben a magyar védőnői szolgálat nemzeti érték címet kapott - jegyezte meg.

    Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében a magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.

    Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is kiemelt figyelmet kap ebben a ciklusban.

    A védőoltások kapcsán arról beszélt, hogy a területen fontos szerepük van a védőnőknek, ugyanis egyre többször jelenik meg a fiatal szülőknél az oltásellenesség. Úgy fogalmazott: „nehogy egy évtized múlva Magyarországon is kitörjenek járványok a butaság és a rövidlátás miatt”.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog: eljött az ideje a védőnői szolgálat megbecsülésének.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector