Startlaphoz Csatlakozz!

A pécsi munkaügyi bíróság úgy döntött, havi húszezer forint jár

Stresszpótlékért küzdenek a mentősök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 21. szombat, 15:47

Sokba kerülhet a mentőszolgálatnak, hogy nem ismerte el: pótlékra jogosítja a mentőautókon szolgáló dolgozókat a munkájuk során elszenvedett stressz. A pécsi munkaügyi bíróság úgy döntött: havi húszezer forintos kockázati pótlék jár a mentőknek. Ha ezt az összeget valamennyi érintettnek ki kell fizetni, több mint kétmilliárd forintjába kerülhet az államnak évente – írja a Népszabadság.

  Miközben a mentés benne van a tíz legnagyobb megterheléssel járó munkakörben, hazai jogszabály mégsem ismeri el pótlékkal kompenzálandó egészségkárosítást okozó terhelésnek. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) érdekvédői három évvel ezelőtt a bírósághoz fordultak a mentők veszélyeztetettségének elismeréséért. Ha nyernek, havi húszezer forinttal egészülhet ki az átlagosan bruttó 150 ezer forintos bér.
 
Eltérő ítéletek
 
  Eddig két elsőfokú ítélet született: az első tavaly január végén a gyulai munkaügyi bíróságon, ahol elvesztették a pert. A szakszervezet megfellebbezte a döntést, dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke az ítéletet azért is elfogadhatatlannak tartja, mert ott a bíróság szakértő meghallgatása nélkül, úgymond csak a „papírokból” döntött. A másik ítélet, a pécsi viszont február elején kimondta: a mentősöket érő stressz egészségkárosító mértéke akkora, hogy jár a pótlék. A nem jogerős döntés szerint ezt az összeget 2009-től visszamenőleg kamatostul ki kellene fizetni, de csak azoknak, akik ez ügyben kértek a bíróságtól jogorvoslatot.
 
   A fővárosi munkaügyi bíróság mellett további 18 megyei bíróságon zajlanak az Országos Mentőszolgálat ellen a pótlékért indított perek. Ám a kockázati pótlékkal érintett mintegy 6500 mentősből csak körülbelül ötszázan perelnek. Lapunknak dr. Kusper Zsolt, aki társait a pécsi bíróság előtt képviselte, azt mondta: ennél lényegesen többen indultak, de az évek alatt sokan lemorzsolódtak, a munkáltató rendre nyomást gyakorolt, aki ezt nem bírta, visszalépett. Hozzátette: még megvárnak néhány pozitív ítéletet, és aztán a Kúriához fordulnak jogegységi döntésért. Úgy véli, ezt követően talán könnyebb lesz meggyőzni a kormányzatot arról, hogy ezt a pótlékot oda kell adni a mentésirányban dolgozóknak és a „kocsizó” mentőknek.
 
Állandó feszültség
 
  A vita az OMSZ és a szakszervezet között arról szól: veszélyes-e annyira a mentőzés, hogy egészségkárosító munkakörként számítson a feladat. A hatályos jogszabályok szerint a munkakörhöz akkor jár kockázati pótlék, ha a munkaidő több mint 50 százalékában fönnáll valamilyen egészségügyi kockázat. Az érdekvédők arra hivatkoznak, hogy a „kocsizók” stresszterhelése ennél jóval tovább, a teljes munkaidő alatt, sőt azután is jelentős. A munka eleve pörgős, folyamatos versenyben vannak az idővel, s ez állandó feszültséget okoz.
 
   Figyelni kell arra, hogy mikor szólal meg a riasztást jelző csengő, aztán perceken belül menetkész állapotban a kocsin kell lenni. A száguldó mentőben a közlekedés kockázatai mellett olykor dühöngő beteggel vagy aggódó hozzátartozóval kell „harcolni”. A helyszínen pedig hiába a szakmai tudás, működik a rutin, a gyerekhalált, a megcsonkolt testek látványát, a sérülésekkel járó borzalmakat aligha lehet megszokni.
 
  A megterhelő munkakörülmények az Országos Mentőszolgálat menedzsmentjének sem lehet meglepetés, hiszen 2010 óta éppen az említett ártalmak enyhítésére saját krízisszolgálatot működtetnek. Telefonon, e-mailban vagy akár személyesen is rendelkezésére áll dolgozóiknak a pszichiáter. Lapunk szerette volna megtudni: eddig hányan és milyen helyzetekben kértek segítséget a pszichiátertől, de az érintett szakember nyilatkozatát az OMSZ kommuniká ciós igazgatója, Győrfi Pál nem engedélyezte.
 
Szolgálati közlemény
 
   Győrfi érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre. Mindössze írásban egyebek mellett annyit közölt: dolgozóik stressztűrő állapotára vonatkozó, az állomány egészére kiterjedő kutatási eredménnyel nem rendelkeznek. A segítő hivatás gyakorlása során a mentődolgozó egész személyiségét használja munkaeszközként, vagyis az életmentés nemcsak testi és szellemi, hanem lelki energiát is igényel, ezért fontos a segítő szakember mentálhigiénés egyensúlyának megőrzése. Hozzátette azt is, bíznak abban, hogy a bevezetett pszichológiai támogatás, a munkakörülmények javítása (új autók, felújított mentőállomások stb.) pozitív eredményt hoznak ezen a területen is.

Forrás: Népszabadság

 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Stresszpótlékért küzdenek a mentősök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector