Startlaphoz Csatlakozz!

Elveszett évek

Kálváriajárás az öregségi nyugdíjért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 22. vasárnap, 09:20

Maga a legrégebbi ügyfelem, minden alkalommal kidobja a nevét a gép, amikor bekapcsolom – dohogott az ügyintéző az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) Fiumei úti ügyfélszolgálatán. A vele szemben, a pult túloldalán üldögélő Németh Erzsébet szívesen lemondott volna erről a címről – olvasható a Népszabadságban.

  Inkább lenne átlagos nyugdíjas havi fixszel. De erre évek óta hiába vár, kérelmét hol azért utasítják el, mert szerintük nincs meg a szolgálati ideje, hol azért, mert még munkaviszonya van, hol meg túl fiatal.
 
   A kálváriája 2011-ben kezdődött, amikor a barátnője a friss nyugdíjpapírját lobogtatva győzködte, neki is járna a 40 év szolgálati idő után adható nyugdíj. Hipp-hopp megcsinálják – állította. Németh Erzsébet hitte is meg nem is. De a vállalkozói lét bizonytalan, ezért néhány hónap hezitálás után 2012 márciusában beadta kérelmét a nyugdíjfolyósítóhoz. A munkaszerződésekből és igazolásokból álló irathalom már akkor tíz centi vastag volt. Alig egy hónap múlva megjött az első elutasító határozat.
 
   „A főigazgatóság megállapította, hogy a kérelmező jogviszonyaival összesen 33 év és 295 nap szolgálati időt szerzett, ebből a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához 32 év 130 nap, amelyből a kereső tevékenység alá eső jogviszonyban a szükséges 32 év helyett 28 év 97 nap szolgálati időt szerzett.” Németh Erzsébet többszörösen nem értette a dolgot. Ha szerintük 33 év szolgálati ideje van, akkor abból hogy nem jön ki a 32, és a végén miért lesz belőle 28? Másrészt 1972 óta megszakítás nélkül dolgozik, hol veszett el a negyvenhez szükséges többi év?
 
  A határozat indoklása nem sok laikus számára érthető magyarázattal szolgált: számsorok, időpontok és kódok. Megfellebbezte a határozatot. Senki sem mondta, hogy új kérelmet nyújtson be, így onnantól két évig csak az eredeti beadvány dátumáig, vagyis 2012 márciusáig számolták a ledolgozott éveit. De minden alkalommal figyelmeztették, csak két hét múlva érdeklődjön, mert annyi idő alatt ér „fel az ügye az osztályra”. A számítógépen. Az idő előrehaladtával egyre több igazolást nyújtott be, bizonyítandó jogosultságát.
 
   De az ügyintézők mindig másként számoltak: ha a középiskolai évek nyári gyakorlatának heteit beszámították, akkor bizonyos munkahelyeket nem. Fizetési, bérelszámolási jegyzéket kértek tőle 20-30-40 évre visszamenőleg. Még tanúmeghallgatással egybekötött bizonyítást is rendeztek, ahol a munkakönyvi bejegyzés ellenére arról faggatták a régi kollégáit, hogy valóban ott dolgozott-e, és vajon mennyit keresett. Az idő egy részét végül igazoltnak vették, de összességében elutasították. Újra fellebbezett, újraszámolták és újra elutasították.
 
   Tavaly nyáron már a sorszámkiadónál fennakadt. Milyen ügyben? Öregségi nyugdíj. Mikor született? 1953. Nem jogosult. Mégis bejutott, a régi ügyintézője viszont éppen szabadságon volt. A helyettesítő pár nap múlva csodálkozva mondta a telefonban: maga már egy éve nyugdíjas lehetne!
 
  Erzsébet még jobban elcsodálkozott, elvégre a nyugdíjfolyósító szerint nincs meg a 40 éve. Az ügyintéző ellenben azt mondta, hogy már 42 éve is megvan, de jobban járna, ha a korhatár előtti nyugdíjért folyamodna. Így azt kérte. Elutasították megint. Ezúttal nem az éveivel volt baj, hanem a munkaviszonyával.
 
  Mint később értésére adták, ezt az ellátást csak azok kaphatják, akik nem dolgoznak. Ő pedig beltagja a családi bt.-nek. Több tízezer forintos ügyvédi jogdíjért kültaggá avanzsált. Az ONYF most az adóhatóság igazolására vár, hogy valóban sehová sincs bejelentve. Korábban hónapokig vártak a NAV azon igazolására, amely azt bizonyította, hogy megfizették utána a járulékokat, és be van jelentve. Közben megpróbált telefonon érdeklődni az ügye felől. Szépen bele is kezdett a mondókájába.
 
  A túlfélen hallgatták egy darabig, majd azt válaszolták: ma csütörtök van. Tessék? Csak hétfőn és szerdán adhatunk felvilágosítást. Különben se telefonálgasson ilyen gyakran, ne legyen ilyen türelmetlen, majd kiküldjük a határozatot, ha eljön az ideje.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kálváriajárás az öregségi nyugdíjért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector