Startlaphoz Csatlakozz!

A bevásárlóközpontok zöme nyitva marad a hét utolsó napján

Kivárnak a plázák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 22. vasárnap, 15:31

Fél év próbaidő után döntik el a bevásárlóközpontok, megéri-e vasárnap kinyitniuk, ha üzleteik zöme kénytelen zárva tartani. Bár néhány hét múlva életbe lép a korlátozás, még mindig hiányzik a törvény végrehajtási rendelete, ezért továbbra sem tudni biztosan, ki tarthat majd nyitva, és ki nem – írja a Népszabadság.

     A bevásárlóközpontok zöme azután is nyitva marad a hét utolsó napján, hogy március közepén életbe lép a vasárnapi zárva tartásról szóló, a KDNP javaslatára elfogadott törvény – tudtuk meg a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségénél.
 
  A jogszabály alapján maguk a plázák nyitva lehetnek, illetve a mozik, valamint a vendéglátó- és szolgáltatóegységek (például fodrászat) is működhetnek,  ám a boltok zöme valószínűleg zárva marad, ezért kérdéses, így is megéri-e kinyitni a bevásárlóközpontot.
 
   A szövetség tagságában mára eldőlt, hogy a mozit is üzemeltető plázák biztosan kinyitnak vasárnap, míg arról még egyeztetnek bérlőikkel a bevásárlóközpontok, hogy a törvény alapján mentességet élvező üzleteik közül melyek működnek majd.
 
   Erre a 200 négyzetméternél kisebb boltok esetében van lehetőség, de ezeknél is csak akkor, ha a – legalább húsz százalékban – tulajdonos áll be a pult mögé vasárnap.
 
  A szervezet szerint március után öt-hat hónapos próbaüzemre rendezkednek be, és majd csak ezt követően hoznak végleges döntést a nyitvatartási rendről.
 
  Az üzlettulajdonosok bizonytalanságát az is növeli, hogy nem tudni, a kormány puhít a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó előírásokon, vagy marad a törvényi szigor.
 
   Amint arról beszámoltunk: a jogszabályhoz készült kormányrendelet-tervezet számos ponton enyhítene a szabályokon, így például engedélyezné a nyitva tartást főszezonban a kiemelt turisztikai területek – Balaton-, Tisza- és Velencei-tó-parti települések – üzletei, valamint a kertészetek és a tüzéptelepek számára.
 
  Ám a kormány végül úgy döntött, hogy nem lazít az előírásokon – legalábbis szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy olyan rendelt készül, amely nem ad lehetőséget „a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére”.
 
   A megfogalmazás annyiban talányos, hogy a korábban kiszivárgott rendelettervezetben van egy olyan pont is, amely belefér a decemberben elfogadott törvény kereteibe. Mint megírtuk, a rendelettervezet felmentést adott volna a személyi kikötőkben üzemelő boltoknak.
 
   Ezt Glattfelder Béla államtitkár azzal magyarázta az RTL Klub kérdésére, hogy a repterek, közforgalmú busz- és vasútállomások üzletei is nyitva tarthatnak vasárnap, a jogszabályban azonban tavaly megfeledkeztek a kikötőkről.
 
  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogathatónak tartaná a kiszivárgott rendelet-tervezettben szereplő további engedményeket – mondta lapunknak Vámos György főtitkár. Szerinte az abban felsorolt kivételek legalább a kisebb vállalkozásoknak segítséget jelentettek volna. (A rendelet jellemzően a családi tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak adott volna felmentést vasárnapra.)
 
   E nélkül viszont könnyen lehet, hogy a kormány a nagy láncok malmára hajtja a vizet. A vevőknek ugyanis így pénteken vagy szombaton kell úgy vásárolniuk, hogy az vasárnapra is elég legyen, emiatt viszont valószínűleg elsősorban a nagyobb üzleteket részesítik előnyben – jósolta Vámos György.
 
Forrás: Népszabadság

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kivárnak a plázák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector