Startlaphoz Csatlakozz!

Nőtt a tagdíjfizetők száma

Két magánnyugdíjpénztár már biztos állva marad

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 22. vasárnap, 11:16

A négy magánnyugdíjpénztár közül a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 74 százalék, a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál 70 százalék, a Szövetség Nyugdíjpénztárnál pedig 50 százalék felett van a tagdíjfizető pénztártagok aránya. Az MKB Nyugdíjpénztár nem közölt adatot az MTI megkeresésére, 2014-ben a kassza honlapján közzétett információk szerint 30 százalék fölött volt ez az arány.

  A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. Ezt a szabályt először 2015. szeptember 30-át követően kell az azt megelőző hat hónapra - tehát először a 2015. április 1. és szeptember 30. közötti időszakra - alkalmazni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben vizsgálja majd meg először a 70 százalékos tagdíjfizetési arány meglétét.
 
  A Prémium Csoporthoz tartozó Horizont Magánnyugdíjpénztár már teljesítette a 70 százalékos tagdíjfizetői arányt. Ráadásul - mint korábban bejelentette - úgy, hogy a tagság túlnyomó többsége egy évre előre rendezte tagdíjfizetését.
 
   A kassza 2015. március 1-jétől havi 500 forintban állapította meg a tagdíjat, emellett a honlapján közzétett információk szerint továbbra is arra kéri tagjait, havi 500 forint támogatást is fizessenek be. Hozzáteszik, a pénztártagoktól és az AXA Csoport egyes magyarországi vállalataitól érkező támogatások révén folyamatosan rendelkeznek a szükséges anyagi feltételekkel, számítanak azonban arra, hogy hosszabb távon a pénztártagok, mint tulajdonosok teremtik meg a pénztár fenntartásának fedezetét.
 
  A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál február 19-én 74 százalék volt a tagdíjfizetők aránya. Idén havi 200 forint a minimum tagdíj. A pénztár jelenlegi működési tartaléka további, legalább 5 évig biztosítja a működést - derül ki a kassza honlapján közzétett információkból.
 
  A jelenleg 50 százalék feletti tagdíjfizető hányaddal rendelkező Szövetség Nyugdíjpénztár azt kéri tagjaitól, havonta legalább a pénztár közgyűlése által elfogadott 400 forint összegű minimum tagdíjat fizessék be. Ezenfelül szükség van arra is, hogy a tagok évi 5000 forint működési adománnyal járuljanak hozzá a működési költségekhez.
 
   Az MKB Nyugdíjpénztár már 2012-től havi 1000 forintban határozza meg a tagdíj minimális mértékét a magánágban, ezen felül pedig havi 1000 forint adományt (önkéntes működési hozzájárulást) is kér tagjaitól. A kassza magánágában 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is 30 százalék fölötti volt a tagdíjat fizetők aránya, az adományt fizetőké pedig meghaladta a 20 százalékot. Friss adatot a kassza nem közölt az MTI megkeresésére. Honlapján azt írja, áprilistól folyamatosan informálni fogja tagjait a tagdíjfizetők havi arányának aktuális állásáról.
 
   A kasszák azt kérik tagjaiktól, hogy a tagdíjat fizessék be egy évre előre. Kivétel csupán az MKB pénztár, mert szerinte a jogszabály jelenlegi megfogalmazásából nem egyértelmű, hogy a minimális tagdíj éves mértékének egyösszegű befizetése esetén a pénztártag a 70 százalékos arány számítása során minden hónapban fizetőnek minősül-e vagy csak a befizetés hónapjában.
 
  Több pénztár arra hívja fel tagjai figyelmét, hogy aki nem tudja vagy nem akarja vállalni a rendszeres tagdíjfizetést, visszaléphet a társadalombiztosítási rendszerbe, ebben az esetben felveheti a pénztárban tartott megtakarításán elért infláció feletti hozamot és az egyénileg teljesített befizetéseket is.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Két magánnyugdíjpénztár már biztos állva marad.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector