Startlaphoz Csatlakozz!

A védőnők helyzetét az új alapellátási törvényben rendeznék

A rezidensek után az orvosokat is röghöz köthetik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 23. hétfő, 17:31

Megint lesz önálló gyógyszerészeti intézet, nemzeti egészségfejlesztési intézetet hoznak és tízmilliárd forintot költenek a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére – egyebek mellett erre készül idén a kormány az egészségügyi ágazatban. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón beszélt a részletekről. Az orvosok bérrendezéséért cserébe röghöz kötést írhatnak elő, a védőnők helyzetét az új alapellátási törvényben rendeznék - írja a HVG.

  A kormány célja az egészségben töltött évek számának növelése, valamint a népbetegségek halálozási arányának 10 százalékos csökkentése 2020-ig. Ehhez javítanák egyebek mellett a stroke-os és az onkológiai betegek ellátását, az onkológiai szűrések kiterjesztésére már idén 4,6 milliárdot költhetnek – közölte az államtitkár.
 
   Zombor Gábor szerint tízmilliárd forintos forrás áll rendelkezésre a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére az egyik operatív programból, az EFOP-ból. Ebből a keretből egyebek mellett európai színvonalú traumatológiai központot hoznak létre a Heim Pál Gyermekkórházban, a pénz felhasználását már idén elkezdhetik.
 
  Újra lesz itthon önálló gyógyszerészeti intézet, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, vagyis a GYEMSZI-ből kiválik ugyanis ez a terület. Az új gyógyszerészeti intézet nemcsak az engedélyezésben és az ellenőrzésben jut fontos szerephez, hanem a hamis gyógyszerek elleni küzdelemben és a táplálékkiegészítőket érintő hatékonyabb szabályozás kialakításában is. Ugyancsak átkerül majd ide az ÁNTSZ-től valamennyi gyógyszerészi feladat.
 
  A GYEMSZI megmaradt részeiből állami egészségügyi ellátó központot hoznak létre, ami az ígéretek szerint kisebb létszámmal, hatékonyabban működik majd. Ez az intézmény veszi majd át április elsejétől a kórházak teljes adósságát. A kormány 60 milliárd forintot szán az egészségügyi intézmények adósságrendezésére.
 
  A tervek között szerepel a tiszti főorvosi hivatal szerepének erősítése, és azon belül nemzeti egészségfejlesztési intézet létrehozása a népegészségügyi programok megvalósításához.
 
   Növelik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kompetenciát, például a betegutak szervezésénél. Létrehozzák a szakorvosképzés központi rendszerét, amely nemcsak a képzést felügyeli, hanem a munkáltatói jogokat is gyakorolja – sorolta Zombor Gábor.
 
Röghöz kötés az orvosoknál is?
 
   Az egészségügyért felelős szakállamtitkár elmondta: március 31-ig kell elkészíteni a kormánynak azt a javaslatot, amely szerint a rezidensek jövedelme a szakképesítésük megszerzése után sem lehetne kisebb a mostani szintnél.
 
  A tervek szerint ebben a ciklusban valósítanák meg az orvosok bérrendezését. Azok a szakemberek kaphatnának bizonyos mértékű keresetkiegészítést, akik vállalnák, hogy
  Magyarországon dolgoznának tovább főállású közalkalmazottként állami intézményben, és nem fogadnak el hálapénzt – vázolta az elképzelést Zombor Gábor.
 
   Az egészségügyi szakdolgozók életpályamodelljével kapcsolatban nincsenek még konkrétumok, így a bevezetés céldátumát sem jelölték ki, mert a döntés előtt figyelembe kell majd venni az ország teherbíró képességét. Idén legfeljebb annyi várható, hogy megoldják az úgynevezett alapbéresítést, vagyis a korábban megadott pluszpénzt beépítik a pótlékokba, és nem bérkiegészítésként adják meg a dolgozóknak – derült ki a kormányszóvivő tájékoztatón.
 
  A védőnők bérének rendezéséről szóló kérdésre az a válasz hangzott el, hogy készül az alapellátásról szóló új törvény, és abban külön fejezet szól majd a védőnőkről, cél az egységes védőnői rendszer kialakítása.  
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A rezidensek után az orvosokat is röghöz köthetik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector