Startlaphoz Csatlakozz!

Egyetem, főiskola, külföldi tapasztalat?

Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 28. szombat, 07:01

Fontos a felsőfokú végzettség vagy a külföldi munkatapasztalat? A profession.hu utánajárt, mit díjaznak a munkaadók.

Az iskolai végzettség az egyik első és legfontosabb dolog, amellyel egy HR-es szembesül a jelölteknél. Nem mindegy azonban, hogy bizonyos pozíciók esetében mi milyen súllyal esik latba. Toborzási szakembereket kérdeztünk arról, hogy mit néznek egy jelölt tanulmányi hátterét illetően és mi az, amire egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt. 
 
Nem feltétlenül kell az egyetem
 
   „Egy főiskolai diplomát, erős szakmai gyakorlattal többre értékelünk, mint egy gyakorlat nélküli egyetemi végezettséget” - árulta el Horváth Krisztina, az SAP Hungary Kft. HR igazgatója. Olyan kollégákat keresünk, akik azonnal fel tudják venni a munka fonalát. Van azonban olyan programunk is, melyben még felsőfokú tanulmányaikat végzőknek kínálunk szakmai gyakorlatot, ott adott esetben egy egyetemi háttér jelenthet némi előnyt - tette hozzá.
 
   A szakértő szerint a végzettség vonatkozásában két teljesen azonos jelentkező között azonban dönthet, hogy honnan szerezte az illető a diplomáját, az intézmények között ugyanis vannak preferált egyetemek, főiskolák.
 
   „Minden esetben támogatjuk a felsőfokú tanulmányok befejezését, sőt a továbbtanulást (pl. tanulmányi szerződéssel) is. Alapvető szabály, hogy minden leendő teljes állású kolléga esetében előfeltétel a felsőfokú végzettség” - hangsúlyozta Horváth Krisztina.
 
Az érettségi is elég lehet
 
   Mészáros Dóra, a Dreher Sörgyárak Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája szerint a legfontosabb, hogy a szakmai tudás, tapasztalat és a betöltött pozíció illeszkedjenek egymáshoz. „Ha túlképzett jelöltet veszünk fel, unalmas lesz számára a munka, nem lesz igazi lehetősége a fejlődésre és más kihívások után fog nézni. Ha azonban nem elég képzett az új kolléga, nem tud megfelelni az elvárásoknak, ami számára is frusztráló” - fejtette ki.
 
  Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fizikai állomány és az értékesítési képviselők tekintetében érettségi az elvárás. Az irodai dolgozok esetén (egy-két kivételtől eltekintve) pedig főiskolai vagy egyetemi végzettség - ismertette a kritériumokat a szakértő.
 
Nem számítanak az érdemjegyek
 
   Olyan kollégákat keresünk, akik - amellett, hogy illeszkednek a csapatba - motiváltak, szeretik a kihívásokat, megbízhatóak és hatékonyak - hangsúlyozta Mészáros Dóra. „Nálunk az érdemjegy nem szempont. A szükséges végzettségek meglétét ellenőrizzük csak” - fogalmazott. 
 
   Az SAP-nél szintén nem a legjobban tanulókat keresik, hanem a legjobb tehetségeket. „A kettő nem ugyanaz. Azt nézzük, hogy milyen értéket tud valaki adni a szervezethez, nem pedig azt, hogy hányast kapott egy-egy tárgyból, vagy mi szerepelt az indexében”- mondta Horváth Krisztina.
 
Külföldi tapasztalat: nem biztos, hogy előny
 
  Az SAP szakértője szerint ha a külföldi tapasztalat, és az ott megszerzett képességek irrelevánsak a pozíció szempontjából, akkor az nem jelent előnyt. A Drehernél szintén nem döntő a külföldön töltött idő, amennyiben nem kapcsolódik ahhoz a pozícióhoz, melyre a jelölt pályázik.” A nyelvtudásnál számíthat a külföldi munkatapasztalat, de az interjún ebben az esetben is felteszünk néhány kérdést a jelöltnek az adott nyelven” - árulta el Mészáros Dóra.
 
Forrás: Profession

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ilyen végzettségre vadásznak a munkaadók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector