Startlaphoz Csatlakozz!

1500-an sodródhatnak a teljes létbizonytalanságba

A kéményseprők továbbfoglalkoztatását kérik az érdekképviseletek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 05. csütörtök, 09:23

A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek mielőbb választ várnak arra, hogy az új kéményseprő-ipari szerv továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat, mivel a törvénytervezet nem tartalmaz erre utalást - közölte a Liga Szakszervezetek az MTI-vel  az követően, hogy szerdán az országos egyeztetést tartottak a lakossági kéményseprő-szolgáltatás ősszel esedékes átalakulásáról.

    A közlemény emlékeztet: egy törvénytervezet értelmében az idén november 1-jétől a katasztrófavédelem venné át a lakossági kéményseprő-szolgáltatást, ami a Liga szerint így országosan mintegy 1500 kéményseprőt sodorhat a teljes létbizonytalanságba.

    A közlemény idézi Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét, aki elmondta: elvi megállapodás született arról, hogy a végrehajtás szakaszában a katasztrófavédelem együttműködik az érintett munkaadók és a munkavállalók képviselőivel.

    Bérczi László tűzoltó dandártábornok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében jelezte: egyetértés van abban, hogy a szolgáltatás színvonala, az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága nem sérülhet. Mindenkinek munkahelyet kívánnak felajánlani, azon a területen, ahol eddig is dolgozott - tette hozzá.

    A kéményseprő munkavállalókat magánkézben lévő magyar vállalkozások és önkormányzati tulajdonú cégek foglalkoztatják. Ezek a cégek az érdekképviseletek szerint a jogalkotói szándékkal ellentétben tönkre fognak menni, mivel a nekik meghagyott esetleges közületi munkából nem tarthatók fenn. A cégeknek pár hónaptól akár közel 10 évig terjedő élő megbízási szerződéseik vannak az ellátásért felelős önkormányzatokkal. Ha a tervezet változtatás nélkül lép hatályba, sérül a lakosság szakszerű kiszolgálása, élet- és vagyonbiztonsága - mutattak rá.

    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a katasztrófavédelemnek sem eszköze, sem szakembere nincs a szaktudást igénylő tevékenység ellátásához, ami nem sajátítható el „pár száz órás gyorstalpaló tanfolyam keretében”.

    A kéményseprőket tömörítő szakmai szervezetek – így a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Heves Megyei Kéményseprők Szakszervezete, a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetsége (MOKÉSZ) és a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) – egyebek között tudni szeretnék, hogy a kéményseprő-ipari szerv továbbfoglalkoztatja-e a jelenlegi alkalmazottakat.

    Választ várnak arra is, hogy a jelenlegi állomány átvételével milyen feltételekkel alkalmaznák a dolgozókat, elismernék-e például a korábbi munkáltatóknál eltöltött éveket, rendeznék-e az egyéb munkavállalói terheket, így például a tanulmányi szerződésekből eredő kötelezettségeket és más, a munkáltatóval szemben fennálló anyagi kötelezettségeket - olvasható a közleményben.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kéményseprők továbbfoglalkoztatását kérik az érdekképviseletek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector