Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagógusok szerint rövidebb időszakra és kevesebb pénzt fizetnének

Késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 28. szombat, 07:50

A jogerős bírósági döntés ellenére késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik. A szakszervezetek szerint ráadásul az iskolafenntartó azzal is spórolna, hogy a járandóságot nem bruttósítja fel, azaz a tanároknak járó összegből az adókat és a járulékokat is levonná – olvasható a Magyar Nemzetben.

   Sólyomné Baranyai Elza 37 éve pedagógus. Számításai szerint 2010 óta körülbelül 50 ezer forinttal tartozik neki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), mivel ennyit fizetett ki bankszámla-vezetési díjra, illetve készpénzfelvételre.

  „Nagyon érint, mert pedagógus I. vagyok, tehát esélyem sincs arra, hogy én a pedagógus I-ből kikeveredjek. Másfél évem van vissza a nyugdíjig, minden pénz számít ahhoz, hogy ne féljek a nyugdíjtól. Van okom rá, hogy féljek” – közölte Sólyomné Baranyai Elza. A törvény szerint a közszférában készpénzes bérfizetés nem lehetséges. Viszont az is szabály, hogy a munkavállalónak az utolsó fillérig jár a fizetése, vagyis nem okozhat számára többletköltséget a bankolás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője segítette kollégáit a próbaperek megindításában. A pereket megnyerték, a Kúria döntése szerint a Kliknek fizetnie kell.
 
  Ám az állami iskolafenntartó spórolna. A pedagógusok szerint rövidebb időszakra és kevesebb pénzt fizetne, mint ami jár. „Harmadik probléma pedig, hogy mindezt a kifizetést nem bruttósítják fel. Magyarán vonnak belőle személyi jövedelemadót, és ezáltal az összegnek alig több mint a felét fizetik ki, mint ami a pedagógusokat megilletné, illetve nem pedagógusokat, ami bárkit megilletne” – közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője.

  A szakszervezet jogi képviselőjének eddig csaknem 100 pedagógus jelezte, elmaradt, jogosnak vélt járandóságukért munkáltatójukkal szemben pert indítanak. „Jó esélyt látok, azt kell, hogy mondjam, tekintettel arra, hogy az ilyen ügyekben a Kúria már hozott egy véleményem szerint precedensnek mondható ítéletet. Ennek a mentén fogalmaztuk meg a beadványokat, és ennek a mentén fogjuk az álláspontunkat képviselni a tárgyalásokon is” – közölte Molnár Péter ügyvéd.

  A Kúria ítélete szerint a bankszámla-kompenzáció nemcsak a pedagógusoknak, de valamennyi közalkalmazottnak jár.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector