Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány korábban elmulasztotta a kötelező egyeztetést az érdekképviseletekkel

Nő a köztisztviselők kiszolgáltatottsága

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 28. szombat, 13:11

Részben meghátrált Áder akarata előtt a kormánytöbbség, és módosította a márciuselején visszadobott egyik törvényt. De nem változott, hogy nő a köztisztviselők kiszolgáltatottsága – tudta meg a HVG.

  Ezúttal jórészt elfogadja Áder János köztársasági elnök kifogásait a kormánytöbbség: az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága módosító javaslatot nyújtott be a március 3-án elfogadott, de az államfő által megfontolásra visszaküldött „egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényhez.
 
  Az elnök fő kifogása az volt, hogy a kormány elmulasztotta a kötelező egyeztetést az érdekképviseletekkel. Ezt utólag pótolták, tárgyaltak a Rendvédelmi Ágazati Érdekegyeztető Tanáccsal, a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórummal. (Arról nem szól az indoklás, hogy ehhez miért volt szükség elnöki beavatkozásra.) Az elhangzott vélemények alapján finomították például a tisztviselők értékelésére vonatkozó szabályokat. Azzal ugyan nem ért egyet a kormány és a bizottság, hogy tartsák meg a járási önkormányzati tisztviselők eddigi rögzített bérgaranciáját, mert ez szerintük „ellenkezik a kormány azon törekvésével, hogy a közszféra szervezete, működése és bérezési viszonyai vonatkozásában áttekinthető és világos szabályozás kerüljön kialakításra”, de ehelyett „személyre szóló humánpolitikai tervet” ígérnek. Szakszervezeti kérésre törlik a szövegből azt, hogy szakszervezeti vezetők ne kerülhessenek vezetői tisztségbe a Magyar Kormánytisztviselői Karban.
 
  Az államfő azt is írta: „nem értek egyet a munkafeltételeknek a köztisztviselő beleegyezése nélkül módosíthatóságával”. Nem részletezte, hogy mire gondol, de a törvényalkotási bizottság módosító javaslata érintetlenül hagyja például azt, amit a hvg.hu már februárban megírt: eszerint egy településen belül akkor lehet áthelyezni egy kormánytisztviselőt a belegyezése nélkül, ha az új munkahely és a lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő kormánytisztviselő esetében a két órát nem haladja meg. Az eddigi szabály két, illetve másfél órás távolságot enged meg. A megyei kormányhivatalokban ahhoz sem kell a jövőben a hivatalnok beleegyezése, hogy egy másik hatósághoz rendeljék ki, ha az feladatát más módon nem tudja hatékonyan ellátni. Ez történhet úgy, hogy a dolgozó munkahelye változatlan, csak a másik hivatal ügyeit intézi, de legfeljebb évi 50 napra más helységbe is átirányíthatják, ha ez „elengedhetetlenül szükséges”. Ez egyik megyeszékhelyről a másikra való átjárást jelenthet. Minderről a szavazás március 31-én várható.

Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nő a köztisztviselők kiszolgáltatottsága.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector