Startlaphoz Csatlakozz!

A következő tizenöt évben a szakmunkások fele nyugdíjba vonul

Németország: bevándorlás nélkül nincs megélhetés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 30. hétfő, 08:21

 A Bertelsmann Intézet pénteken megjelent tanulmánya szerint Németországnak 2050-ig minden évben körülbelül fél millió új bevándorlóra van szüksége, hogy fenntarthassa munkaerő-állományának szintjét – írja a Figyelő.

  A tanulmány figyelmeztet arra, hogy a következő tizenöt évben a Német Szövetségi Köztársaságban a szakmunkások fele nyugdíjba vonul, mivel a „baby boomer", a II. világháború után született nagy létszámú generáció munkában töltött életéveinek végére ér.

  Ahogyan a dél-európai gazdaságok kilábalnak az eurózóna válságából, az EU-n belüli migráció jelentősen lassulni fog, ami azt jelenti, hogy Németországnak az Európai Unión kívülről kell megoldást találnia munkaerő-problémáira.

  „Németország a továbbiakban nem támaszkodhat az EU-n belülről érkező nagyszámú bevándorlóra. Meg kell hoznunk azokat az intézkedéseket, amelyek az EU-n kívüli országok polgárai számára vonzóvá teszik Németországot" - mondta a Bertelsmann Intézet igazgatósági tagja, Jörg Dräger.

   A tanulmány azt jósolja, hogy Németország belső munkaerő-állománya megdöbbentő mértékben csökken. Bevándorlási többlet nélkül a munkaképes emberek száma 2050-re Németországban 36 százalékkal, a jelenlegi 45 millióról 29 millióra esik vissza. Még akkor is, ha a női foglalkoztatás elérné a férfiak szintjét, a nyugdíjkorhatárt pedig 70 évre emelnék, a munkára fogható emberek száma 2050-ben csak 4,4 millió fővel lenne növelhető.

Nehéz becslést adni

   A tanulmány szerzői elismerik, hogy a munkaerőpiac tényleges igényeit nehéz előre jelezni, hiszen például az olyan tényezők, mint a digitalizáció, csökkenthetik az élőmunka-szükségletet. Mindazonáltal azt jósolják, hogy ennek a vákuumnak a betöltéséhez nagy létszámú bevándorlásra van szükség.

  Az elmúlt két évben számos körülmény, így a dél-európai térség magas munkanélkülisége és
a Közel - Kelet politikai bizonytalansága jelentős, Németországba irányuló bevándorlási folyamatot eredményezett.

  A 2013-as évben 429,000-el több ember érkezett az országba, mint ahányan távoztak. A Destatis (a Szövetségi Statisztikai Hivatal) a 2014. évi számot 470,000 körül becsüli. A tanulmány azt jósolja, hogy a következő évtizedben a további, ilyen nagyságrendű bevándorlási többlet tarthatja biztonságos szinten Németország munkaerő-állományát. Ahogyan azonban a „baby boomerek" nyugdíjba vonulnak, a bevándorlás további növelésére lesz szükség.

  A jelentés figyelmeztet, hogy az EU országaiból történő bevándorlás 2050-ig átlagban csak 70,000 főt érhet el, a hiányzó létszámot tehát döntő részben az EU-n kívüli országokból lehet Németországba csalogatni.

Új politikára van szükség

  A 2013-as évben 140,000 bevándorló érkezett Németországba az EU-n kívülről, akik többsége vagy tanulni jött, vagy háborús menekültként érkezett, vagy csatlakozott a családjához. Csak 250,000 ember jött kifejezetten azzal a céllal, hogy munkát keressen.

  Dräger azt állítja, hogy a kormánynak sürgősen újra kell gondolnia bevándorlási politikáját, hogy hozzáigazíthassa azt ezekhez a követelményekhez. Németországnak egy átfogó bevándorlási rendszerre van szüksége, amely egyértelművé teszi, hogy az EU-n kívüli területekről érkező szakképzett emberek befogadása nem csak, hogy megengedett, de kívánatos is, mondta Dräger. Hozzátette: egy új, világos és egyszerű szabályokra épülő törvény kell, amely lehetővé teszi az állampolgárság megszerzését.

   Dräger korábbi tanulmányokból idézett, amelyek azt mutatják, hogy azok az országok vonzóak a bevándorlók számára, amelyek érdemi jövőt ajánlanak az érkezőknek, beleértve a nyelvtanulás lehetőségét, a teljes értékű bekapcsolódást a munkaerő-piacba, amelyek biztosítékokat kínálnak a társadalmi egyenlőségre és védelmet a megkülönböztetés ellen.

   Amint Németország szakképzett embereket csábít el a harmadik világból, megnő az érintett országok egyensúlyának megőrzésével kapcsolatos felelőssége is, tette hozzá Dräger, kijelentve, hogy a fejlődő országok szükségleteinek kielégítése érdekében végzett munka elősegíti a német társadalomba történő fokozott bevándorlás folyamatát is.

  A Bertelsmann Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásának eredményei szerint a németek 43 százalék a gondolja úgy, hogy a kormánynak csak akkor kellene vízumot ajánlani idegenek részére, ha ez a küldő ország fejlődése szempontjából nem káros.
 
Forrás:  Figyelő

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németország: bevándorlás nélkül nincs megélhetés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector