Startlaphoz Csatlakozz!

Kiszámíthatóságot, biztonságot, előremeneteli lehetőséget ígérnek

Őszre elkészülhet a bírói élepályamodell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 03. péntek, 10:13

Október közepéig a kormány elé kerülhet a bírói életpályamodell koncepciója, amelyben meg kell jelennie a kiszámíthatóságnak, a biztonságnak és a folyamatos előmenetel lehetőségének, a megbecsülésnek – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hozzátéve, hogy a cél érdekében szakértői testület is alakul.

  A bírói életpályamodell koncepciójának kidolgozásában való együttműködés érdekében megállapodást kötött tegnap az OBH, a Kúria, a Magyar Bírói Egyesület, az Országos Bírói Tanács és a Bírósági Dolgozók Szakszervezete. A megállapodás aláírása kapcsán Handó Tünde, az OBH elnöke elmondta: a cél az, hogy a bírói életpályamodell egységes szerkezetbe foglalt, részletes kidolgozása 2015-ben megtörténjék. Handó felhívta a figyelmet, hogy európai viszonylatban jól teljesítenek a magyar bíróságok, a munka elismerése, a munkakörülmények, a juttatások tekintetében azonban már egyáltalán nem állunk ilyen jól a rangsorban. Az elnök szerint az életpályamodellben egyszerre kell megjelennie az egyén lehetőségeinek, boldogulásának de ugyanakkor a bírókkal szemben támasztott követelményeknek is. Az OBH elnöke reményét fejezte ki, hogy a koncepcióban együtt jelenik majd meg a kiszámíthatóság, a biztonság, az esélyegyenlőség, a folyamatos előremenetel lehetősége, az elkötelezettség megbecsülése és a teljesítmény értékelése is. Handó tájékoztatása szerint a megállapodás aláírása mellett egy szakértői testület is alakul, amely biztosítja a cél eléréséhez szükséges szakmai hátteret. Az OBH emellett saját honlapján létrehoz egy aloldalt, ahol nyilvánosságra hozzák az elkészült szakmai anyagokat és a bírók megtehetik javaslataikat, leírhatják véleményeiket. Handó közölte: egy kormányhatározat-javaslat szerint az Igazságügyi Minisztériumnak október közepéig kell a bírói életpálya koncepciót a kabinet elé terjesztenie. A mi feladatunk, hogy segítsük a jogalkotást – tette hozzá az elnök. 
 
   Darák Péter, a Kúria elnöke a megállapodás kapcsán azt hangoztatta, hogy ha a bírói kar jobb anyagi körülményeket, magasabb fizetést akar, akkor egységet kell mutatnia és így kezdeményezni a változást a törvényhozásban. 
 
   Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke aláhúzta, hogy a magyar bíróságok európai viszonylatban a legleterheltebbek közé tartoznak. Bár a bírák jogállásáról szóló törvény biztosítja a döntési felelősség súlyához, a bírói hivatás méltóságához igazodó javadalmazást, ennek reálértéken tartása folyamatos nyomonkövetést igényel – tette hozzá Makai. Úgy vélte, hogy a nemzetgazdaság pozitív eredményei alapján megvalósuló reálbérnövekedéshez igazodnia kell a bírók javadalmazásának is.  
 
Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Őszre elkészülhet a bírói élepályamodell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector