Startlaphoz Csatlakozz!

Infografika

Harmadával több halálos munkabaleset

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 06. hétfő, 14:00

Egy évtizede folyamatosan csökkenő trend tört meg 2014-ben, amikor 30 százalékkal megugrott a halálos kimenetelű munkabalesetek száma. Az InfoTandem heti infografikája az ado.hu-n.

  Magyarországi érdekeltségű munkavégzés során 2005-ben még 116 beleset végződött halállal, majd a legsúlyosabb incidensek száma rendre csökkent, s 2013-ig kevesebb mint a felére, 53-ra mérséklődött. Ez a javuló trend ért véget tavaly, méghozzá meglehetősen drasztikus módon: a halálos kimenetelű munkabalesetek száma 30 százalékkal, 69-re nőtt, s ezzel a 2011-es szintre ugrott vissza. A munkabalesetek összesített száma – a külföldön és közúton történteket is figyelembe véve – ugyan jóval kevésbé, „csupán” 14,2 százalékkal ment feljebb, ám ez azt jelenti, hogy a stabilizálódni látszó 17 ezres sávból e mutató ismét az évtized kezdetekor jellemző 19–20 ezres szintre emelkedett.
 


  A nemzetgazdasági tárca Munkafelügyeleti Főosztályának kimutatásai alapján, a feldolgozott jegyzőkönyvekben szereplő tavalyi 19,66 ezer munkabalesetből – amelyek közül 172 számított súlyosnak– 3,5 ezer a fővárosban, további 2 ezer pedig Pest megyében történt; a legkevesebbet (315-öt) Zalában regisztrálták. A külföldi helyszíneken bekövetkezett balesetek száma félezerre rúgott.
 
  A balesetek 65 százalékát férfiak szenvedték el, a nők a jelek szerint óvatosabbak, illetve kevésbé vannak kitéve a veszélyeknek. Tevékenységek szerint vizsgálva az eltéréseket, az élelmiszergyártás a férfiak és a nők esetében is a harmadik legrizikósabb szakágazatnak számít, előbbieket azonban leggyakrabban a fémfeldolgozás és a csővezetékes szállítás során, míg utóbbiakat elsősorban a kiskereskedelem és az oktatás terén végzett tevékenységük alatt éri baleset.
 
   Az efféle afférok nyomán jellemzően 1–3 hétre esnek ki a dolgozók a munkából: tavaly mintegy 8 ezer eset tartozott ebbe a sávba. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy 4 ezer alkalommal egy hónapnál is hosszabbra nyúlt a munkaképtelenség időszaka, 233-an pedig több mint fél évet voltak kénytelenek kihagyni.
 
   A feldolgozott ügyek 34 százaléka 50–249 fős középcégeknél, további 28 százaléka pedig 10–49 fős kisvállalatoknál történt. A félezer embernél többet foglalkoztató nagyobb társaságok a munkabelesetek 14 százalékát jegyzik. Szervezeti forma aszerint egyértelműen a gazdasági társaságok dominálnak (15,2 ezer eset), ugyanakkor a költségvetési intézményeknél, illetve a helyi önkormányzatoknál alkalmazásában állóknál is 1,5 ezer feletti esetszámot regisztráltak. Egyházi szervezeteknél 196, alapítványoknál pedig 31 munkabaleset történt tavaly, önálló vállalkozók pedig 188 alkalommal estek ki emiatt a munkából.
 
   A tipikus elszenvedő 35–44 éves (5,1 ezer eset történt velük); a fiatalkorúak és a nyugdíjas éveiket taposók egyaránt kevesebb mint száz balesetben voltak érintettek. A hatósági intézkedések során 178 munkavédelmi bírsághatározat született – ezek keretében összesen 80 millió forintnyi bírságot szabtak ki – és 5 bűnvádi feljelentés is történt.
 
Forrás: ado.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Harmadával több halálos munkabaleset.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector