Startlaphoz Csatlakozz!

A GDP egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz

Gyorsabban nő a termelékenység, mint a bér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 13:17

A bérek és a termelékenység közötti növekvő szakadék azt jelenti, hogy a GDP egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz, miközben egyre nagyobb részét kapja a tőke – írja a Piac&Profit.

  A munkaerő termelékenysége – az alkalmazottanként megtermelt áruk és szolgáltatások értéke – továbbra is gyorsabban emelkedik, mint a bérek, ideértve az elmúlt éveket is.  A jelenség egy hosszabb távra szóló tendencia folytatása, amely rövid időre megszakadt a 2008–2009-es pénzügyi válság éveiben, mutat rá az International Labour Organization (ILO) Globális jelentés a bérekről 2014/15. című tanulmányában.
 
  A bérek és a termelékenység közötti növekvő szakadék azt jelenti, hogy a GDP egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz, miközben egyre nagyobb részét kapja a tőke, főként a fejlett gazdaságokban. Ez a tendencia azt eredményezi – állapítják meg a tanulmány szerzői –, hogy a munkavállalók és a háztartásaik egyre kisebb arányban részesülnek a gazdasági növekedésből, miközben a tőke tulajdonosai nagyobb haszonra tesznek szert.
 
  A bérek a fejlett és a feltörekvő országokban is a háztartási jövedelem jelentős részét, 70-80 százalékát teszik ki, különösen a közepes jövedelmű háztartások esetében. A felső és alsó 10 százalék nagyobb mértékben támaszkodik egyéb jövedelemforrásokra.
 
   A feltörekvő és fejlődő gazdaságokban, ahol gyakoribb az önfoglalkoztatás, általában alacsonyabb mértékben járulnak hozzá a bérek a háztartási bevételhez. Ez az arány Mexikóban, Oroszországban, Argentínában nagyjából 50-60 százalék, Peruban 40, Vietnamban pedig 30 százalék.
 
  Pontosan ezért egyre többen vannak a szupergazdagok. Az elmúlt évben hat százalékkal, vagyis 12 ezer 40 fővel nőtt egy év alatt a szupergazdagok száma a világon, összvagyonuk pedig hét százalékkal csaknem 30 ezer milliárd dollárra gyarapodott: ez a világ összvagyonának 13 százaléka, az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) majdnem kétszerese. (Ráadásul ez a vagyon csak a jéghegy csúcsa.) Ezen adatokból az is kiderült, hogy a világ lakosságának 4 ezred (0,004) százaléka birtokolja az emberiség összvagyonának mintegy 13 százalékát. Továbbra is Észak-Amerikában és Európában él a legtöbb szupergazdag, és e földrészeken található a legtöbb magánvagyon is – derül ki a UBS bank és a Wealth-X cég közös ez évi felméréséből. Számuk öt év múlva várhatóan meg fogja haladni a 250 ezret – állapította meg a svájci bank és a szingapúri központú cég friss jelentésében (World Ultra Wealth Report 2014).

Forrás: piacesprofit.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gyorsabban nő a termelékenység, mint a bér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector