Startlaphoz Csatlakozz!

Gondot jelent egy váratlan kiadás fedezése

Rekord magasan egy fontos szegénységi mutató

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 17:21

Bár a depriváció csökkent Magyarországon, annak egyik statisztikai elemében, a váratlan kiadások kezelésének képességében elképesztően le vagyunk maradva – olvasható az mfor.hu-n.

  Az elmúlt 9 évben még soha nem élt olyan sok ember Magyarországon, akinek gondot jelentett volna egy váratlan kiadás fedezése, mint 2014-ben. Tavaly ugyanis a teljes lakosság 76,1 százalékát érintette ez a probléma. Az Eurostat ugyan még csak néhány országra vonatkozóan közölte a számokat, a számunkra releváns visegrádi országokét már ismerjük, sőt a legtöbb szegénységi statisztikában utolsó helyen kullogó Bulgária is fényévekkel ver minket. A bolgároknál az emberek 49,6 százaléka lenne képtelen egy váratlan kiadást fedezni, a lengyeleknél ez az arány 48,6, a cseheknél 40,9, a szlovákoknál pedig 38,9 százalék.
 


  Hogy ezeket a riasztóan magas számokat némiképp keretbe helyezzük, érdemes tudni, hogy az osztrákoknál is 23,8, a belgáknál 24, a briteknél pedig 38,9 ez az arány, bár elképzelhető, hogy ott mást jelent egy váratlan kiadás, mint nálunk.
 
   Ami talán még a fentieknél is nagyobb probléma, hogy a visegrádi országokat és Bulgáriát tekintve csak nálunk nőtt ez az arány tavaly, sőt a bolgárok hatalmas mértékű csökkenést tudtak összehozni.
 
   A hazai arány ráadásul rekord magas az elmúlt 9 év távlatában, hiszen az uniós csatlakozásunk óta nem mértek még ilyen magas számot.
 


  Ahogy egyre-másra jelennek meg a szegénységi statisztikák, úgy tűnhet egyre kuszábbnak a kép, hiszen mialatt a depriváció – amely több tényező eredménye (köztük egyik ennek a cikknek a témája) – javult és a fogyasztási olló is zárult, a relatív jövedelmi szegénység aránya és a váratlan kiadások fedezésének képessége is romlott. A depriváció ugyanis csökkenhet úgy is, hogy több embernek lesz televíziója, vagy mosógépe, illetve gyakrabban tud húst tenni a családi asztalra.
 
Mit jelent a deprivált?
 
  A Központi Statisztikai Hivatal meghatározása szerint a deprivázió mérésére 9 tételt használnak. Ha az alábbiak közül 3 tétel igaz, akkor anyagi deprivációról beszélhetünk, ha viszont minimum 4 tétel igaz, akkor súlyos anyagi deprivációról:
Hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van
Váratlan kiadásokra nincs fedezete
Anyagi okból nincs telefonja
Anyagi okból nincs színes televíziója
Anyagi okból nincs mosógépe
Anyagi okból nincs személygépkocsija
Évi egyhetes üdülés hiánya
Kétnaponta húsételfogyasztás hiánya
Lakás megfelelő fűtésének hiánya

Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rekord magasan egy fontos szegénységi mutató.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector