Startlaphoz Csatlakozz!

Mi után kell a járulékot fizetni?

Részmunkaidős ügyvezetés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 08. szerda, 12:07

Egy kisforgalmú, kereskedő Kft. magánszemély tagja ügyvezető a Kft-ben és a társaság tevékenységében is egyedül vesz részt. Végezhető-e mindkét tevékenység munkaviszonyban részmunkaidőben például heti 10-10 órában? A társasági szerződésben az van, hogy ügyvezetői teendőit munkaviszonyban látja el. Ezt milyen kóddal és feorral jelentsük a T1041-en? Ha dolgozik is a cégben, megteheti, hogy mint alkalmazott, munkaviszonyban szintén heti 10 órában, mint kereskedő? Ezt szintén milyen kóddal és feorral teheti meg? Továbbá ha a bérezése 30 ezer az egyik, és 35 ezer forint a másik munkaviszonyból, akkor mi után kell a járulékot fizetni? A társas vállalkozókra vonatkozó minimálbér  és járulékalap után vagy a 30 és a 35 ezer után? – a kérdésekre a munkajog.hu oldalán válaszol a szakértő.

  A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 4. § d) pontjának 1. alpontja értelmében társas vállalkozó: a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).
 
  Az 5. alpont szerint szintén társas vállalkozónak minősül a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül.
 
  A Kft. tagja abban az esetben lesz társas vállalkozó, amennyiben a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ezt a közreműködést nem munkaviszonyban vagy megbízásáos jogviszonyban látja el.
 
  Ebből következően, ha a Kft. tagja a társaság tevékenységében munkaviszonyban tevékenykedik, akkor nem tekinthető társas vállalkozónak. Nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy hány órában kell a tevékenységet végezni, ezért nincs annak akadálya, hogy ezt heti 10 órában végezze. Ekkor a díjazás után (30 ezer forint), azaz a munkaviszonyból származó jövedelem után kell a járulékokat megfizetni.
 
  A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:112. § (1) bekezdése alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.
 
  A Kft. ügyvezető tagja szintén nem válik társas vállalkozóvá, ha az ügyvezetési tevékenységét munkaviszonyban látja el. A Kft. tagjának két munkaviszonya lesz a társaságban. A 'T1041-es nyomtatványon is kétszer kell bejelenteni, a biztosítási jogviszony kódja mindkét esetbem „munkaviszony 1101”.
 
  A munkakör foglalkozás FEOR-08-as száma „1210”  Gazdasági, költségvetési szervezet vezetője (igazgató, elnök, ügyvezető igazgató), és a „511.... kereskedelmi foglalkozás fajtája szerint. A járulékfizetés mindkét munkaviszony tényleges bére szerint, azaz a 30-, és a 35 ezer forint munkabér után történik.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Részmunkaidős ügyvezetés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector