Startlaphoz Csatlakozz!

Eddig 800 ezer adózó nyújtotta be bevallását

NAV: az szja-bevallások 10 százaléka hibás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 08. szerda, 13:27

Mintegy 800 ezer adózó nyújtotta be személyi jövedelemadó bevallását március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését annak elkészítésében; a beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozták, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

    A beérkezett bevallások csaknem 2 százalékában van olyan hiba, amelyet csak a bevalló közreműködésével lehet javítani, a többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

    A közleményben az adóhatóság felsorol több jellemző hibát, egyebek mellett, hogy hiányzik az aláírás, nincs adószám, a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallásban nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím, illetve téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése a főlapon.

    Ugyancsak gyakori hiba, hogy nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét, nem megfelelően töltik ki az az eltartottakra vonatkozó lapot vagy a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki.

    Gyakran a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel, vagy üres a bevallás, ami a „söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba, valamint hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál.

    A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul.

    Aki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt, vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, illetve 12 százalékos bírsággal is számolni kell - hangsúlyozta az adóhatóság.

    A www.nav.gov.hu oldalon elérhető általános nyomtatványkitöltő program segít a lehető legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, sőt bizonyos adatokat elég csak egyszer kitölteni és a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen - tájékoztatott a NAV.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - NAV: az szja-bevallások 10 százaléka hibás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector