Startlaphoz Csatlakozz!

Egyenlő Bánásmód Hatóság:

Cafeteria szülési szabadság alatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 12. vasárnap, 12:50

A szülési szabadság alatt is járhatnak bizonyos juttatások - derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság által közzétett jogesetből – írja a munkajog.hu.

  A kérelmező azzal a panasszal fordult a hatósághoz, hogy álláspontja szerint a munkáltatója – azzal,  hogy  a  szülési  szabadság  időtartamára  nem  részesítette  cafetéria  juttatásban  – megsértette vele szemben az egyenlő bánásmód követelményét anyaságával összefüggésben - olvasható a hatóság honlapján.
 
  A kérelmező becsatolta többek között a munkaszerződését, anyaságát igazoló okiratot, valamint a munkáltató cafetéria-szabályzatát.  
 
  A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Új Mt.) 127. § (5) bekezdése kimondja, hogy a szülési szabadság tartamát a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve, munkában töltött  időnek kell tekinteni.  A CD Jogtárnak e törvényhelyhez  fűzött magyarázata szerint e z az egyenlő bánásmód elvének egy speciális érvényesülési esete, amely szerint  nem  lehet  megkülönböztetni  a  szülési  szabadságon  lévő  munkavállalót  más, összehasonlítható helyzetben lévő munkavállalóktól, kivéve a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságok tekintetében. Így például a szülési szabadságon lévő munkavállaló számára nem kell biztosítani a kifejezetten munkába járáshoz kapcsolódó helyi bérletet, de például az Erzsébet-utalványt már igen.  
 
   A hatóság értesítette a munkáltatót az eljárás megindításáról, egyúttal tájékoztatta a vonatkozó főbb jogszabályi rendelkezésekről és felhívta figyelmét az egyezségkötés lehetőségére.
 
   Ezt  követően  a  felek egyezséget kötöttek, melyben a munkáltató vállalta, hogy tizenöt napon belül megtéríti a kérelmező részére a szülési szabadsága idejére járó béren kívüli juttatás összegét, kérelmező pedig kijelentette, hogy ezen felül a munkáltatóval szemben további követelése, igénye nincs.  A felek közös kérelmére a hatóság az egyezséget határozatával jóváhagyta - zárul a hatóság honlapján közzétett esetleírás.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Cafeteria szülési szabadság alatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector