Startlaphoz Csatlakozz!

Gyakornoki rendszer kialakításáról tárgyalnak

A diákmunka-szövetkezeteket is bevetné a munkanélküliség ellen a kormány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 15. szerda, 15:23

Gyakornoki rendszer kialakításáról tárgyal a kormány az iskolaszövetkezetekkel, a kezdeményezés 25 éves korig átmeneti foglalkoztatást biztosítana a pályakezdő munkanélkülieknek – írja a Napi Gazdaság.

  A pályakezdők munkanélküliségének csökkentéséről tárgyal a kormány az iskolaszövetkezetekkel – erről Fiák István tájékoztatta a Napi Gazdaságot. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke azt mondta, hogy az egyeztetések egy gyakornoki rendszer kialakításáról szólnak, amely új kategóriát jelentene a foglalkoztatásban. Ennek lényege, hogy 25 éves korukig azok a fiatalok, akik nem találnak a munkaerőpiacon állást, egy átmeneti jellegű foglalkoztatásban vehetnének részt gyakornoki jogállásban. Ezt a lehetőséget az iskolaszövetkezetek biztosítanák, amelynek keretén belül a foglalkoztatási szövetkezeteknél jelenleg is használatos járulékfizetési rendszert alkalmaznák. A javaslatot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is támogatja. Fiák kiemelte: a jelenlegi szisztéma csak a nappali tagozaton tanuló diákokat fogadja be, jóllehet az iskolaszövetkezeti működés jelentősen fehéríti a gazdaságot. Az ilyen módon munkát vállalók körében a munkanélküliségi ráta is csupán a fele a korosztályos átlagnak. A gyakornoki rendszer bevezetése azért is megérné az államnak, mert az könnyen ellenőrizhető, kiszámítható áfa-, szja-, egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék-tartalmú foglalkoztatást generálna.
 
  A DiákÉSZ elnöke arról is beszámolt, hogy bár az iskolaszövetkezetek keretében történő munkavállalás továbbra is népszerű a fiatalok körében, a gazdaság felpörgése miatt a diákmunka iránti megrendelői igényeket egyre nehezebb kielégíteni. A diák munkások száma nem emelkedik, de legalább az elmúlt időszakban tapasztalható negatív trend most megállni látszik – jelentette ki. A szűkülés arra is visszavezethető, hogy a hazai felsőoktatásban csökken a hallgatói bázis, a szakképzés átszervezése pedig az okj-s végzettséget nappali tagozaton megszerzők létszámát szorította vissza. Az is problémát jelent, hogy a passzív féléves diákok esetében jelenleg nem megoldott az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás.
 
   Ennek némiképp ellentmond a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lapunknak megküldött gyűjtése, amely azt mutatja, hogy 2014-ben mintegy kilencezerrel nőtt az iskolaszövetkezeti tagság 2013-hoz viszonyítva, és tavaly 118 ezer bejelentett munkavállaló dolgozott a szervezeteknél. Idén eddig közel 22 ezer diákot regisztráltak a NAV-nál.
 
  A diák munkások bruttó minimálbére mindenesetre emelkedett 2015-ben, a fővárosban 650–750 forintra óránként a tavalyi 625–700 forinthoz képest. Vidéken ugyanez 604-700 forint között mozog, az előző évben még csak 584–675 forintot fizettek. A legkevesebb pénzt a betanított fizikai és gyorséttermi munkákkal lehet keresni, a legtöbbet (óránként bruttó 1600 forint) pedig a pénzügyi és az it-gyakornoki munkakörökben.
 
Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A diákmunka-szövetkezeteket is bevetné a munkanélküliség ellen a kormány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector