Startlaphoz Csatlakozz!

Súlyos szakemberhiány

Éhbér riasztja a gyermekvédőket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 17. péntek, 12:00

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, különösen kevés a gyermekpszichológus. Azok közül pedig, akik mégis ezt a szakmát választják, sokan amint tudnak, menekülnek a pályáról. Az ok leginkább az alacsony bérezés, de a pszichés terhelés is szerepet játszik ebben – írja a sonline.hu.

  A probléma nem új keletű, tavaly országos demonstrációt is szerveztek az ágazatban dolgozók, amihez a kaposváriak ugyan nem csatlakoztak, de egyet értve a demonstrálókkal a béremelésért ők is szót emeltek. A megmozdulásra bérpótlék formájában kaptak a dolgozók besorolásuk szerint 6 és 17 ezer forint közötti havi összeget. Most azonban ismét kongatja a vészharangot a szakma, a közelmúltban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete fogalmazta meg a fentebb említett égető problémákat. – Kevesen dolgoznak a gyermekvédelemben, akik mégis ezt a szakmát választják, alacsony bérezésűek és kevéssé motiváltak – mondta az InfoRádióban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke. Szabó János szerint ráadásul a szociális dolgozók kezében nincs túl sok eszköz a veszélyeztetett gyerekek helyzetének javítására. Takács Imre elnök pedig az mno.hu-nak nyilatkozott úgy: a súlyos szakemberhiány lehetetlenné teszi a minőségi munkát, hiszen egyetlen szociális munkásra akár negyven-ötven család is juthat, miközben legfeljebb öt-tíz család tartozhatna egy szakemberhez. Az égető szakemberhiány egyik oka a szociális ágazatban fizetett bérek teljes versenyképtelensége. Egy diplomás gyermekvédelmi szakember pályakezdőként nettó 80 ezer forintot visz haza, de a több éve a pályán lévő kollégák bére sem éri el a 100 ezer forintot Takács Imre szerint. A gyermekjóléti szolgálatoknál ezért óriási a fluktuáció.

  – Az anyagiak mellett súlyos gondot jelentenek az egyre több családban előforduló pszichés problémák, aminek következtében nő a családon belüli erőszak eseteinek száma, márpedig ennek kezelésére nincs megfelelő ellátórendszer – közölte Takács Imre az mno.hu kérdésére. – Kevés a gyermekpszichológus, de a felnőttek esetében is nagyon rossz a helyzet.

  Kérdésünkre, hogy Somogyban valamennyi feladat ellátására van-e elegendő szakember a gyermekvédelemben, a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya úgy válaszolt: valamennyi intézmény működőképes, ugyanakkor van néhány olyan speciális szakterület, például pszichológus, ahová nehéz szakembert találni, főleg vidéken – közölték. – Az említett fluktuáció okai közé tartozik, hogy szép, de embert próbáló, gyakran komoly lelki terhekkel járó feladatot jelent e szakma gyakorlása. A kormányzat minden lehetséges eszközzel segíti munkájukat, így az EMMI honlapján szereplő adatok szerint 2014 januárjában 12 milliárd forint bérpótlék folyósításával, illetve az idén júliustól igyekeznek további 15 milliárd forinttal megemelni a dolgozók bérére fordítható összeget. A nevelőszülők élethelyzetének javításán túl mintegy 140 millió forintos programot indítottak arra, hogy segítséget nyújtsanak a nevelőszülőknek tartós fogyasztási cikkek, hűtőszekrény, mosógép beszerzéséhez. A szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó közalkalmazottak számára a sajtóban is megjelent információk szerint 2016-tól bevezetésre kerül az új életpálya modell, ami a szakmai és anyagi megbecsülés egyértelmű javítását eredményezi – tájékoztatott a főosztály.

Csaknem két és félszáz somogyi nevelőszülő ad otthont gyerekeknek

  A megyei gyámügyi főosztály tájékoztatása szerint a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek egy része az alapellátásban dolgozik, ők a családjukban nevelkedő nehéz helyzetben lévő gyermekeknek, családjuknak segítenek. A másik részük a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember, aki az állami gondozott gyermekek érdekében dolgozik. Az alapellátást önkormányzati intézmények biztosítják, vidéken alapellátási központokba szervezve, míg a szakellátás állami intézményként működik, ide tartoznak a nevelőszülők is.
Az alapellátásban 70 fő felett van a felsőfokú végzettséggel rendelkező családgondozók száma Somogyban, míg a szakellátásban a szakmai létszám 360, amihez hozzájön 237 nevelőszülő. – Mind az alapellátásban, mind pedig a szakellátásban közalkalmazottak dolgoznak, bérezésük a közalkalmazotti bértáblában foglaltak szerint történik – közölte a gyámügyi főosztály. – A nevelőszülők esetében jelentős előrelépés volt, hogy tavaly január 1 óta a nevelőszülők is munkaviszonyban – nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban – látják el feladatukat. Bérezésük is átalakult, mely alapdíjból és kiegészítő díjból áll, ami minden egyes elhelyezett gyermek után megilleti őket. A többletdíj pedig speciális és különleges szükségletű gyermek után jár a nevelőszülőnek.

Forrás: sonline.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Éhbér riasztja a gyermekvédőket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector