Startlaphoz Csatlakozz!

„Gyásztrikóban” demonstrálnak

Tiltakoznak az ápolók, össze is zavarodott a minisztérium

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 14:29

Nagy szolidaritási akció követi a Péterfy Sándor utcai kórház „gyásztrikóban” magányosan demonstráló ápolónőjének tiltakozását. Mostanra megannyi fekete pólós dolgozóról készült fotó érkezett a Független Egészségügyi Szakszervezet közösségi oldalára – olvasható a Népszabadság írásában.

   A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) támogatja azt a szolidaritási mozgalmat, amelyet Sándor Mária és társai indítottak el szombati akciójukkal. Ennek üzenete az volt, hogy fekete ruha viselésével tiltakoznak az egészségügyben dolgozók helyzete ellen. (A konkrét ügy a túlórapénzek kifizetéséről szólt.) A Facebookon több internetes közösség is csatlakozott a szokatlan mezcseréhez, sokan saját egészségügyi intézményükben szervezik az újabb fekete pólós demonstrációt. A parlament hétfői ülésére az LMP képviselői is feketében érkeztek. Az ügy fókuszba kerülése össze is zavarta a kormányt.
 
  A Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt állította, nincsenek kifizetetlen túlórák az egészségügyben, de a tárcavezető tegnap már arról beszélt, ki kell fizetni azt, ami az ápolóknak jár. A nyilatkozata ellentmondásait firtató kérdéseinkre, így arra, mit kíván tenni a helyzet rendezéséért, lapzártánkig nem kaptunk választ. Megszólalt viszont Kiss László, a tiltakozó akciót támogató szakszervezet elnöke. A Népszabadságnak azt mondta: nagyon sok helyen, ahol nincs hétvégi munka, hét közben demonstrálnak. A mozgalomhoz az összes hazai egészségügyi intézmény csatlakozott, sőt az amszterdami mentőállomásról, valamint svájci és németországi egészségügyi intézményekből is bejelentkeztek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki.
 
  Kerestük Sándor Máriát, aki az akció emblematikus alakja lett, de érdeklődésünkre azt mondta: „Csak az RTL Klubnak nyilatkozom. Nézze meg a műsorukat.” Hetekkel ezelőtt a csatornának szólalt meg először. Akkor a Házon kívül című műsorban beszélt a ki nem fizetett túlórákról, illetve a nővérek túlterheltségéről. A minap pedig botrány kerekedett abból, hogy felmondott a Péterfy Sándor utcai kórházban, miután nem engedték, hogy viselje fekete ruháját. Az ápolási igazgató és az osztályvezető főnővér arra kérte, vegye fel a kórház által biztosított munkaruhát, mert a koraszülött intenzív osztályon a fertőzésveszély miatt nem megengedhető viselet az otthonról hozott, nem a kórházban mosott ruházat. Lapunk úgy tudja: szó szót követett, az ápolónő végül átöltözött, de odavetette főnökeinek, ha nem élhet demonstrációs jogával, felmond. Az RTL Klubnak nyilatkozott is a történtekről, és egyúttal felhívást intézett a hazai gyermekellátó helyekhez: várja azoknak a gyermekkórházaknak a jelentkezését, amelyek hajlandók azonnal alkalmazni.
 
  Lapunknak a Péterfy Sándor utcai kórház orvos igazgatója, Szokoly Miklós azt mondta: nem a demonstrációs jogát vitatják az ápolónőnek, hiszen amikor ismét átöltözött a kórházi formaruhába, akkor is kitűzött egy fekete szalagot, azt már nem tették szóvá. Ám az újszülöttek biztonsága érdekében nem megengedhető, hogy valaki ne a kórházban mosott formaruhában dolgozzon. Az ápolónőre bízott csecsemők immunrendszere fejletlen, nagyon fogékonyak a fertőzésre. A kórház továbbá azt is nehezményezi, hogy az ápolónő elhagyta szolgálati helyét, magára hagyva kilenc inkubátorban lévő újszülöttet, hogy az utcán nyilatkozhasson a kereskedelmi csatornának.
 
  Ám lapunk úgy tudja, a történet nem ért véget, hanem újabb fordulatot vett, mert Sándor Mária visszavonta felmondását.
 
  Lapunk úgy tudja: a kórház menedzsmentje ma délelőtt tárgyal a kialakult helyzetről Sándor Máriával. A nőt a Független Egészségügyi Szakszervezet jogászai segítik ezen az egyeztető megbeszélésen.

Forrás: Népszabadság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tiltakoznak az ápolók, össze is zavarodott a minisztérium.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector