Startlaphoz Csatlakozz!

Nem okoz gondot a pénzszállításban a sztrájk

JNT-sztrájk: a Posta bírósághoz fordult

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 15:32

 Kedd nulla órától sztrájkot hirdetett az értékszállítási szakszervezet JNT Security Kft.-nél működő szervezete, mivel az idei bértárgyalások nem vezettek eredményre. A sztrájkra a munkáltató JNT és a tulajdonos Magyar Posta is reagált, tájékoztatásuk szerint a postai értékszállító JNT-nél az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos béremelés volt.
 
   Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT Security Kft.-nél dolgozó pénz- és értékszállítók, éppen ezért a munkáltató vitatja az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Securitynál működő szervezetének április 21. nulla órától meghirdetett sztrájkját - közölte a JNT és a tulajdonos Magyar Posta. A munkabeszüntetéshez ötvenen csatlakoztak, amely a JNT munkavállalói állományának 8,5 százaléka; miután a JNT vitatja a sztrájk jogszerűségét, ezért bírósághoz fordult. A szolgáltatási minimumban sem történt megállapodás.
 
   A JNT-nek kötelessége racionálisan, felelősen gazdálkodni, figyelembe vennie a piaci helyzetet és a társaság gazdálkodási lehetőségeit, ezek alapján tette meg a 2015-ös évre vonatkozó bérajánlását, amelyet az ÉÖDSZ nem fogadott el - írja közleményében a JNT és a Magyar Posta. A JNT április 17-én - azt követően, hogy az ÉÖDSZ a bértárgyalásokat egyoldalúan megszakította - január 1-jéig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2,2 százalékos alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg (pótlékokkal és juttatásokkal együtt) 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, továbbá - piaci információk alapján - jóval magasabb a ledolgozott órákra vetítve, mint a piaci átlag - áll a közleményben.
 
   A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015. harmadik negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,3 százalékos, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók jövedelme alapbérből, különböző pótlékokból, 258 ezer Ft/év/fő béren kívüli juttatásból (cafeteria) és 13. havi fizetésből áll.
 
 
Nem okoz gondot a pénzszállításban a sztrájk
 
  A Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában jelenleg nem okoz fennakadást az ÉŐDSZ JNT-nél működő szervezetének kedd nulla órától meghirdetett sztrájkja - közölte a társaság. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzellátását munkaátszervezéssel kezelik.
 
  A JNT folytatni kívánja a bértárgyalásokat. Tekintettel arra, hogy 2013-ban szeptemberben, 2014-ben pedig december végén zárultak a tárgyévre vonatkozó bértárgyalások, így a JNT értetlenül áll az ÉŐDSZ sztrájkja előtt, hiszen a korábbi évek gyakorlata hosszú évek óta az, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg. A 2014-re vonatkozó bérmegállapodástól számítva pedig kevesebb, mint négy hónap telt el - olvasható a közleményben.
 
Több információt cáfolnak
 
  Továbbá az ÉŐDSZ valótlanul állítja, hogy április 10-én a JNT-hez eljuttatott bérfejlesztési javaslatában a cafeteria emelés fedezetére is javaslatot tett. A JNT visszautasítja, hogy a társaságnál működő másik szakszervezet létrejöttében (Kőbányai Autóbusz Szakszervezet) és taglétszámának növekedésében segítséget nyújtott, továbbá, hogy jogellenesen megállapodást akart kötni ezzel a szakszervezettel. A hamis állítások miatt a JNT megfontolja, hogy jogi lépéseket is tesz.
 
  Az ÉŐDSZ állításával ellentétben, nem 1,6 százalékos, hanem a pénz- és értékszállító munkakörben dolgozók tekintetében 2,2 százalékos béremelést hajtott végre április 17-én, január 1-ig visszamenőleg - ezzel is bizonyítva a munkáltató szándékát a 2015-ös béremelésre vonatkozóan. Az ÉŐDSZ által hivatkozott Magyar Postánál végrehajtott bérfejlesztés mértéke nagyságrendileg megegyezik a JNT által ajánlott bérfejlesztéssel, hiszen a Magyar Postánál jövedelmét tekintve azonos juttatási sávban lévő munkavállalók alapbérfejlesztése 1,5-2,8 százalék között valósult meg - írta a társaság.
 
   A Posta szerint az ÉÖDSZ azon kijelentése is hamis, hogy a JNT-nél hosszú évek óta nincs keresetfejlesztés, hiszen 2013-ban és 2014-ben évente a pénz- és értékszállító munkakörök esetében 3-5 százalék volt a béremelés mértéke, amelyet 2015-ben tovább emeltek.
 
   A JNT kiemelt célja, hogy a társaság továbbra is a piac jelentős szereplője maradjon, versenyképes béreket biztosítva munkavállalóinak, ugyanakkor eleget téve a felelős gazdálkodás követelményeinek - áll a közleményben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - JNT-sztrájk: a Posta bírósághoz fordult.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector