Startlaphoz Csatlakozz!

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz

15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs jövőre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 21. kedd, 16:38

Jövőre 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs, és 27-ről 5 százalékra mérséklődhet a sertés tőkehús áfája. - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, miután tájékoztatta a Fidesz-KDNP-frakció elnökségét a jövő évi költségvetés tervezéséről. Varga Mihály elmondta azt is, hogy a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a 2016-os büdzsé tervezésekor 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8-2 százalékos inflációval és körülbelül 2 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

    Varga Mihály azt ígérte, május 13-ig nyújtják be a parlamentnek a költségvetési előterjesztést, amelyet még ebben az ülésszakban elfogadhat a Ház.

    A tárcavezető kifejtette: az NGM azt javasolja a kormánynak, hogy a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkenjen, kérdésre ugyanakkor jelezte, azért dolgoznak, hogy minél hamarabb egy számjegyű lehessen az szja kulcsa.

    A további adóváltozásokkal kapcsolatban közölte: a sertés tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése és a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel az NGM 2016-os költségvetési tervei között. Utóbbival kapcsolatban megerősítette: a terv az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény.

    Javasolják egyúttal különböző állami közszolgáltatások díjának, illetékeknek a csökkentését, illetve megszüntetését.

    Varga Mihály bejelentette azt is, hogy a büdzsében 308 forintos euróárfolyammal számoltak 2016-ra, ismertette. Megjegyezte továbbá, hogy rendkívüli kormányzati intézkedésekre 100 milliárd forint fog rendelkezésre állni, és lesz országvédelmi alap is, de annak pontos mértéke a szerdai kormányülésen dől el.

    A miniszter az adóváltozások költségvetési hatásait összegezve kifejtette: az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál - ez több mint négymillió embert érint -, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

    A bankadó csökkentését firtató kérdésre Varga Mihály azt válaszolta: maradéktalanul betartják az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött megállapodást. A kormány azt vállalta - idézte fel -, hogy a hitelezési aktivitás növeléséért csökkenteni fogja a bankadó mértékét, és e vállalását teljesíteni is fogja. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást - fűzte hozzá.

    Kérdésre azt is közölte, hogy a társasági adó kulcsának módosítására nem tesznek javaslatot.

    Megerősítette továbbá, hogy a kormányzati tisztviselők életpályájának jövő év közepére időzített elindításához szükséges fedezetet betervezték, de erről is szerdán dönt majd a kormány.

    A 2016-os költségvetés - összegzése szerint - az adócsökkentés költségvetése lesz, folytatódik a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikai irány. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években javult, és ez lehetőséget ad arra, hogy felmerüljön az a kérdés, a gazdaság többletbevételeiből mire érdemes költeni - mondta.

    Az államadósság-csökkentést ugyanakkor folytatni kell, és az államháztartás hiányát is 3 százalék alatt kell tartani, mint ahogyan ez az utóbbi években is sikerült, és aminek köszönhetően Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól - hangsúlyozta Varga Mihály. Megjegyezte, hogy az egyensúly megteremtésével párhuzamosan jelentős gazdasági növekedés volt, tavaly 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság.

    Szerinte az, hogy az Országgyűlés már ebben a félévben elfogadja a költségvetést, a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget erősíti, hiszen a gazdasági szereplők előre látják majd, mire számíthatnak.

    A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem.

    Úgy vélte, az adóváltozásokkal Magyarország nagy lépést tesz előre az adócsökkentés útján, amit ő is úgy fogalmazott meg, hogy a 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz.

    A politikus hangsúlyozta: az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, hogy a polgári kabinet az adócsökkentés kormánya, és „szeretnénk, ha az maradna a jövőben is”.


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs jövőre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector