Startlaphoz Csatlakozz!

A fiatalok hallják az idők szavát

A gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 23. csütörtök, 14:36

Még mindig a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek a felsőoktatásba jelentkezők között, a műszaki területek iránt már majdnem többen érdeklődnek, mint a pedagógus szakok iránt – írja a Világgazdaság.

   Az idén felvételizett több mint 105 ezer fiatal közül csaknem 19 ezer választotta a gazdálkodás és menedzsment szakokat, míg 14 és fél ezer pedagógus, illetve ugyanennyi a műszaki területeket. Ez utóbbin belül a gépészmérnök és a mérnökinformatikus képzés a 3-4. legnépszerűbb az összes alapképzés, illetve osztatlan mesterképzés közül, megelőzve az 5. helyre szorult jogász szakot. A programtervező informatikus azonban még mindig ne tartozik a legvonzóbb szakmák közé, a 15-ös listán a 14. helyre szorult, közvetlenül a gyógypedagógus elé.
 
  A műszaki szakmák iránti érdeklődés fokozódása részben azt jelezheti, hogy a fiatalok számára kezd preferencia lenni a jól hasznosítható diploma, a jól jövedelmező szakma. Egy friss felmérés ugyanis éppen azt mutatta, hogy a diplomás szakmák közül a műszaki végzettségűek iránt lesz a legnagyobb a kereslet a magyar munkaerőpiacon, legalább is az elkövetkező néhány évben. A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a műszaki és a legnépszerűbb agrárszakokon nincs központi ponthatár: akik megszerzik a 280 minimum pontot, és beleférnek a keretbe, azok állami ösztöndíjasként kezdhetik meg a tanulmányait az adott intézményben.
 
   A 2015/2016-os tanévtől először nyílik lehetőség arra, hogy egyetemisták, főiskolások is vállalatoknál végezzék el a gyakorlati képzést. Húsz felsőoktatási intézmény, négy képzési területen – gazdaságtudományi, műszaki, informatikai és agrár – biztosított erre lehetőséget. A felvi.hu információi szerint talán ennek is köszönhetően, idén átlagosan 7 százalékkal jelentkeztek többen ezekre a szakokra, a tavalyinál, de a duális formában induló informatikai képzések esetén több mint 16 százalékkal, a műszaki alapképzésben is csaknem 13 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.
Bár a felsőoktatási duális képzésben részt vevő mintegy 350 vállalatnál csak júniusban lesznek majd a felvételik, várhatóan 800-1000 hallgató vehet részt ősztől rendszeres céges gyakorlati oktatásban – mondja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke. Bihall Tamás szerint ez a szám 2020-ig is legfeljebb 4-5 ezerre nő majd, a meghirdetett cél, hogy 2020-ra a felsőoktatásban részt vevők 8 százaléka szerezzen olyan céges gyakorlatot, amely megkönnyíti az elhelyezkedését, ezzel is enyhítve a diplomás munkanélküliséget. A vállalatok ugyanis ma leginkább a gyakorlati tapasztalatokat hiányolják a friss diplomásoknál, akik ugyanakkor ezt csak ilyen módon tudják megszerezni. 
 
  A duális felsőoktatásban részt vevő cégeket jelenleg a Duális Képzési Tanács akkreditálja, ám az MKIK indokoltnak tartja, hogy – a szakmunkásképzéshez hasonlóan – itt is a kamara felügyelhesse a képzés körülményeit. Erre már csak azért is szükség lenne, mert bár olyan nagy vállalatok is aktívan részt vesznek az oktatásban, mint az Audi, a Mercedes vagy a Bosch, a hallgatók többségét itt is a folyamatos szakemberhiánnyal küzdő kis- és középvállalkozások fogadják majd, amelyeknek a MKIK folyamatos segítséget tud nyújtani abban, hogy alkalmasak legyenek az egyetemi hallgatók fogadására és minőségi oktatására – érvel Bihall Tamás.

A cégek is jól járhatnak

  A duális képzésben részt vevő vállalatokkal a felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodást kötnek, a cégek pedig munkaszerződést a hallgatókkal. A cégek a képzés teljes idejére (tehát az elméleti képzés időszakára is) fizetnek a hallgatóknak, mégpedig legalább hetente a minimálbér 15, tehát havonta legalább a minimálbér 60 százalékát. A kamara és a kormány szerint is indokolt lenne a normatívákat olyan szintre emelni, ami biztosítja a duális képzésben résztvevő cégek érdekeltségét, a programmal kapcsolatos költségeik esetleges részbeni megtérülését.

Forrás: Világgazdaság

 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector