Startlaphoz Csatlakozz!

Itthon 10 ezer betöltetlen IT-állás van

Informatikus szakmát népszerűsítik a nőknek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 23. csütörtök, 16:43

Az unióban a nők mindössze 4 ezreléke dolgozik az infokommunikációs szektorban. Holott igény igencsak lenne a munkájukra, csak itthon 10 ezer betöltetlen IT-állás van. Felmérések szerint ahol több női vezető is van, a tőkearányos jövedelmezőség 35 százalékkal, a részvényhozam pedig 34 százalékkal magasabb, mint másutt – írja a Népszabadság.

 Lányok az informatikában címmel egész napos konferenciát és interaktív műhelybeszélgetést rendeznek pénteken Salgótarjánban; közéleti személyek, tanárok, vezető magyarországi cégek sikeres női és férfi felsővezetői arról értekeznek, miként tudják népszerűsíteni az informatikus szakmát, különösen a lányok körében - jelentette be Biró Albert, a főszervező Informatika a Társadalomért Egyesület (infotér) felügyelőbizottságának elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
 
   Annak ellenére, hogy az informatika napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága, Magyarországon a területen dolgozó nők aránya mindössze 14 százalék, miközben az informatikával összefüggő betöltetlen álláshelyek száma hazánkban meghaladja a tízezret, az EU-ban pedig a 750 ezret. A kimagasló munkaerő kereslet ellenére folyamatosan csökken a diplomás programozók, informatikusok száma.
 
   Bíró Albert elmondta: a kerekasztal beszélgetésen létrejövő vitaanyagot átnyújtják a vállalati, kormányzati és akadémiai szféra vezetőinek, ezzel akarnak segíteni abban, mely pontokra érdemes figyelni infokommunikációs pályázatok kiírásánál, illetve bármilyen ágazati ösztönző rendszer megfogalmazásánál.     Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a kezdeményezést különös tekintettel arra, hogy a 2014-es statisztikák szerint rendkívül kevés, 2385 diák végzett informatikai képzési területen, amelyből csupán 316 tanuló volt nő.
 
  Hozzátette: a kormány megteremtette azt a lehetőséget, hogy az informatika, mint kulcskompetencia már a hatodik évfolyamosoknál – szabadidő terhére a negyedik évfolyamon is - megjelenjen az alaptantervben, ugyanakkor mindenképpen szükséges a módszertani szemléletváltás és a tanári továbbképzési csomag fejlesztése.
 
  A helyettes államtitkár úgy vélte, a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a digitális kompetencia növelése, ehhez pedig a gyerekek infokommunikáció (ikt) iránti érdeklődésének felkeltése, amely a modern technológiával könnyebben elérhető. 
 
  Bódi Gábor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke egy 2013 végén készült uniós felmérést ismertetett, amely alapján az Európai Unióban a nők mindössze 0,4 százaléka dolgozik az infokommunikációs szektorban. A tanulmány szerint ennek oka főként a kialakult női sztereotípiák, mint például az önbizalomhiány, vagy a tárgyalási képesség hiánya.
 
   Az elnök úgy véli, hogy az adatok azért is megdöbbentőek, mert a jelentés rámutatott, hogy azon szervezetek esetében, amelyek több női vezetővel rendelkeznek, a tőkearányos jövedelmezőség 35 százalékkal, a részvényhozam pedig 34 százalékkal magasabb, mint más hasonló szervezeteknél.     Az eseményen Bánhegyi Zsófia, a T-Systems Magyarország marketing és kommunikációs igazgatója és Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója a többi között olyan eszközöket mutattak be, amelyek a lányokat arra ösztönzi, hogy jobban érdeklődjenek az ikt-szektor iránt. Így például gyakorlati- és tájékoztató programokat.
 
   A felsővezetők szerint a nőket motiválhatja például az atipikus foglalkoztatási forma népszerűsítése és a bababarát irodák kialakítása is.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Informatikus szakmát népszerűsítik a nőknek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector