Startlaphoz Csatlakozz!

Csupán a tüneti kezelésig jutottak el

Lesz jó és rossz hálapénz?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 29. szerda, 15:15

Közel fél évszázada menetrendszerű megszállottsággal elő-előkerül a hálapénz kérdése az egészségügyi sajtóban és a politikai vitákban. Az örökzöld téma legfontosabb megállapításai is szinte szó szerint ismétlődnek: a pénzhiánnyal küzdő magyar egészségügyi rendszer kitermeli a zsebekbe dugdosott borítékok intézményét, ellene csakis az ellátás gyökeres átalakításával lehetne fellépni. Csakhogy ebbe az alapvető, rendszerszintű változásba eddig minden kormányzat bicskája beletört, s a most ismét fellángolt vitában is csupán a tüneti kezelésig jutottak el – írja a Népszava.

  Az utóbbi hetekben azért beszélünk ismét sokat a hálapénzről, mert az igazságügyi tárca honlapjára kikerült a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosítási javaslata, amely az utólag elfogadott borítékot nem tekintené bűncselekménynek, csak azt, ha egy orvos előre a „zsebpénzhez” kötne egyes ellátásokat. Sok doktort lehetne bíróság elé cipelni, mert a közvélemény úgy tartja, az jár jól, aki borítékokat csúsztat a fehérköpenyesek zsebébe – utal az egykori MÁV kórház nőgyógyászainak hét éve húzódó, és már a Kúrián lévő vesztegetési perére Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász.
 
  A minisztériumi javaslatnak ugyanakkor szerinte – mint minden megengedő jogszabálynak - üzenetértéke van: legalizálja a hálapénzt. Ezzel ugyan feloldani próbálják a Btk. és a Munka Törvénykönyve által az utóbbi két évben létrehozott zavaros helyzetet, de az engedmény visszaüthet, mert a pénz elfogadására bátorít. A kórházigazgatók 2013 óta az intézményük működési szabályzatában rögzíthetik, hogy hozzájárulnak az utólag felkínált hálapénz elfogadásához – s ezt szinte valamennyi intézményben meg is tették.
 
  A közismert ügyvéd egyszerű gesztusnak, az egészségügyi dolgozók felé tett látszatintézkedésnek tartja tehát, hogy meg akarják szüntetni a büntethetőséget mint fenyegetést azzal, hogy különbséget tesznek „jó és rossz hálapénz” között – ami egyébként önámítás, mivel az utólagos hálapénzt is a jövőbeli ellátási biztonság, a többlet-odafigyelés megvásárlása érdekében adják az emberek.
 
  - Furcsa módon ennél még az utóbbi évek bizonytalan jogi helyzete is jobban segítette a paraszolvencia eltüntetését – értékel a szakjogász, aki szerint a legnagyobb baj az, hogy az egészségügyet érintő egyetlen, mostanában felszínre került javaslat sem kínál átfogó megoldást az ágazat bajaira. Néhány napja a Magyar Nemzetben ezt úgy fogalmazta meg Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja, a hálapénzrendszer hazai kutatója, hogy olyan egészségügyet kellene kialakítani, ami a beteg szempontjait is figyelembe veszi, de ennek még a körvonalai sem látszanak.
 
  Kovácsy Zsombor is egyetért azokkal, akik szerint fokozatosan, a biztosító és a szolgáltatók érdekviszonyainak és a motivációs rendszer egészének átalakításával lehet elérni a hálapénz eltűnését, ehelyett azonban folyamatosan „azt hazudjuk, hogy ingyenes a magyar egészségügy”. A borítékok pedig egészen addig vándorolnak az orvosok zsebébe, amíg az ellátási rendszer átláthatatlan és kiszámíthatatlan a beteg számára, amíg kiszolgáltatottnak érzi magát, és amíg nincs meg a bizalom, hogy pluszpénz nélkül is jó ellátást kap.
 
  Elvben persze az egészségügyi szakjogász és az ágazat valamennyi szakmai szervezete egyetért a Magyar Rezidens Szövetségnek (MRSZ) a hálapénz minden formáját elutasító határozott kiállásával, de senki nem látja annak a béremelésnek a fedezetét, ami mellett már eltűnhetne a rendszerből a borítékban kapott bérkiegészítés. Ugyanakkor több egészségügyi közgazdász, köztük a napokban az ATV-nek nyilatkozó Mihályi Péter is azt hangsúlyozza, hogy a béremelés nem elegendő, átfogó reformokra lenne szükség.
 
  Ezt a véleményt erősíti a lapunknak nyilatkozó Pálffi Brigitta, a Magyarországi Chron Betegek Egyesületének elnöke is, aki úgy látja, hogy csak a bérekkel foglalkozni nagyon felszínes megközelítése az ágazat gondjainak. Szerinte különösen az idősek és a krónikus betegséggel küzdők érzik úgy, hogy nem kapnak eléggé gondos ellátást a mai egészségügyben és mivel rendszeresen járniuk kell vizsgálatokra, kezelésekre, így adnak, amennyit tudnak.
 
  A betegszervezet képviselője arra emlékeztet, hogy azokban a fejlett országokban, ahol többszintű egészségbiztosítási rendszer működik, ott képesek kielégíteni az eltérő betegigényeket, mert tiszta rendszerben működik az ellátás. A magyar egységes egészségbiztosítás szerinte gátja a rendszer átalakításának és így konzerválja a hálapénz intézményét. Pálffi Brigitta a legnagyobb bajnak azt tartja, hogy a betegek belefásultak az időről-időre előkerülő egészségügyi vitákba, és biztos, ami biztos alapon inkább zsebbe fizetnek.
 
  Amikor azokat a felméréseket nézzük, hogy vajon a lakosság és az egészségügyben dolgozók mekkora összegre becsülik az egy évben kifizetett hálapénz összegét, akkor ijesztően azonos: 33 milliárd forint körüli összeg jön ki évek óta. A legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetjük, ezen belül a szülészet és a szívsebészet a két vezető ágazat. A háziorvosok többször kapnak pénzt, de kevesebbet, mint a fekvőbetegeket ellátó kollégáik. A betegegyesület elnöke által jelzett fásultságot most az ápolók próbálják lerázni magukról, amikor béremelést sürgető akciójukkal maguk mellé kívánják állítani a társadalmat, és bár megmozdulásukkal mindenki szimpatizál, nem látszik, hogy lényegi változást tudnának elérni.
 
Csak később döntenek
 
  Mikor számít vesztegetésnek a hálapénz elfogadása? – a várakozásokkal szemben mégsem hozott döntést tegnap a Kúria a vesztegetéssel vádolt nőgyógyászok és szülésznők ügyében, melynek kapcsán erre a kérdésre is kitérnének. A vádlottak 2007-2008-ban többször kértek előre pénzt kismamáktól egy budapesti állami kórházban; az ügyben egykor 13 vádlott volt – 11 nőgyógyász és 2 szülésznő – , ám 6 embert tavaly részben vagy teljesen felmentett a Fővárosi Ítélőtábla. A vádlottak tagadták bűnösségüket, ám az eljárás adatai szerint kétezertől egészen 60-80 forintig terjedő összegeket kaptak egy szülés levezetéséért. Volt tanú, aki szerint szinte utasították pénz átadására, és volt, akinek azt mondták: „ugye, tudja, hogy illik megköszönni a kezelést?”.Az ügyészség tegnap felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kért, a védelem pedig felmentést a hét vádlott részére – a Kúria május 5-re halasztotta a döntést.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lesz jó és rossz hálapénz?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector