Startlaphoz Csatlakozz!

A legtöbb problém a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatban merült fel

Feketelista.hu: kevesebb munkaadót bírságoltak meg és csökkent a bírság összege is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 01. péntek, 10:11

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenőrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön.

    A tájékoztatás szerint a munkaügyi ellenőrök tavaly az egy évvel korábbinál 1105-tel kevesebb, 3509 munkaadót sújtottak bírsággal. A bírság összege 526 millió forint volt, ami 142 millió forinttal alatta maradt a 2013. évinek.

    A munkaügyi ellenőrök a múlt évben a 18 048 vizsgált cégnél 13 173 esetben állapítottak meg jogsértést, ez a 73 százalékos arány kicsit rosszabb, mint az egy évvel korábbi - írja a feketelista.hu.

    A legtöbb probléma - a kifogásolt esetek több mint 30 százalékánál - a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatban merült fel, azonban továbbra is jelentős a bejelentés nélküli foglalkoztatás is.

    A munkavédelmi ellenőrzések tavaly több mint 330 000 foglalkoztatottra terjedtek ki, az ellenőrök 16 941 vizsgálat során 85 216 szabálytalanságot tártak fel. Gyakorlatilag munkahelyenként átlagosan öt mulasztást jegyzőkönyveztek - írja a feketelista.hu.

    A feketelista.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az ipari termelés bővülése hatással van a munkahelyi balesetek számának növekedésére is, különösen az építőiparban, ami ilyen szempontból a legveszélyeztetettebb ágazatnak számít.

    A feketelista.hu arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évben 2013-hoz képest 13 százalékkal nőtt azon munkahelyi balesetek száma, melynek során a dolgozó három napnál hosszabb idő alatt gyógyult. A felvett jegyzőkönyvek szerint 2014-ben összesen 19 661-en szenvedtek a munkahelyükön sérülést, a halálos balesetek száma egy év alatt 75-ről 78-ra emelkedett - írják.

    A tájékoztatás szerint a hatóság idén a várható mintegy 100 ezer ellenőrzés legalább 15 százalékát az építőiparra, 10 százalékát a vagyonvédelmi ágazatra irányítja.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatáskörébe került a munkavédelem és a munkaügy szakmai felügyelete 2015-től, a közvetlen hatósági ellenőrzéseket továbbra is a fővárosi és a megyei kormányhivatalok végzik - tájékoztat a feketelista.hu.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Feketelista.hu: kevesebb munkaadót bírságoltak meg és csökkent a bírság összege is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector