Startlaphoz Csatlakozz!

Nincs forradalmi hangulat a hazai munkaerőpiacon

A közmunkások szépítenek a számokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 01. péntek, 15:32

A munkanélküliség és a foglalkoztatottság is gyengén alakul az utóbbi fél évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az ellenirányú mozgást végző két mutató közül a munkanélküliség a nyár végi 7,1 százalékos negatív rekordról lassan felkúszott 7,8 százalékra, míg a foglalkoztatottság a 15–74 éves korosztály körében az augusztusi 54,9-ről fél százalékkal esett a márciussal zárult három hónap átlagában – írja a Népszabadság.

  Nincs forradalmi hangulat a hazai munkaerőpiacon. Az aktív álláskeresők száma 27 ezerrel 348 ezerre nőtt, miközben a foglalkoztatottak létszáma 38 ezerrel 4,117 millióra csökkent. Megállt az a kedvező folyamat is, amely az életerős, de gazdaságilag a munkaerőpiactól távol maradó emberek visszatérését segítette vagy – mint a rokkantnyugdíjasok körében – erőltette.
 
  A romló tendenciára nem adott magyarázatot közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, inkább arra emlékeztetett, hogy ha a tavaly január–márciusi időszakhoz viszonyítunk, akkor 80 ezres foglalkoztatotti bővülést látunk, és 17 ezer fővel kevesebb a munkanélküli, mint akkor volt.
 
  A szaktárca magyarázata szerint szezonális hatások miatt minden év első negyedévében vissza szokott esni a foglalkoztatás, afelett viszont elsiklanak, hogy nálunk ez az első negyedév már tavaly nyáron megkezdődött.
 
  A 3,6 százalékos gazdasági növekedés néhány tízezer új munkahely megteremtését eredményezte, de a munkaügyi statisztikát az utóbbi időben a közmunkások számának mozgása határozza meg.
 


  A január–februári létszámadatoknál feltűnést keltett a közmunkások számának 170 ezerre csökkenése, egy évvel korábban még kétszázezren vettek részt a programokban. Márciusra látványos előretörésre számítanak itt az elemzők. A szociális ellátások megnyirbálása, a segélyezés forrásainak a szerény büdzsével rendelkező önkormányzatokra történő áthárítása foglalkoztatási boomot indíthat el. A segélyért munkát program kiszélesítése, a központi költségvetésből a foglalkoztatási források közmunkacélú átcsoportosítása is ezt erősíti.
 
  Ragyogó statisztikai adatokkal büszkélkedhet majd a kormány, amely legújabb törvénymódosítási terve szerint kiterjeszti a közfoglalkoztatási jogviszonyt azokra az esetekre is, amikor a munkaügyi központ szervez tanácsadást valakinek. A Világgazdaság információja szerint az intézkedéssel erre az időre a regisztrált álláskeresőből is közfoglalkoztatottat lehet csinálni – legalábbis papíron.
 
  A Népszabadság ennek kapcsán megkérdezte Vukovich Gabriellát, a KSH elnökét arról, mennyire vehetők komolyan az adatok, ha adminisztratív eszközökkel szépíthetők. Az elnök asszony válaszában hangsúlyozta, hogy a hivatal követi a hatályos hazai és uniós módszertant. A KSH alkalmazkodik a megváltozott helyzetekhez, erre példa, hogy a közfoglalkoztatás térnyerése miatt erről a területről külön is közöl adatokat – például a létszám- és a bérstatisztikákban –, ezzel is segítve a tisztánlátást. Tartózkodnak viszont az adatok bárminemű értékelésétől, megőrizve ezzel a hitelességüket.
 
  A számok értelmezésében fontos szerep jut az elemzőknek. Németh Dávid, a K&H Bank részéről azt emelte ki, hogy a mostani megtorpanás ellenére elképzelhető, hogy az idén 7 százalék alá süllyed a munkanélküliségi ráta, ezt támasztják alá a kedvező növekedési kilátások is. Emlékeztetett arra, hogy a közmunkaprogram nélkül jelenleg annyian dolgoznak, mint 2006 második felében, tehát az elmúlt évekhez képest valamivel javult a munkaerőpiaci helyzet.
 
Keletre viszik a támogatásokat
 
  Állás van bőven, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusi összesítése szerint gyakorlatilag 195 700 újonnan meghirdetett munkahelyet lehetne azonnal betölteni, más kérdés, hogy az új igények közül 177 800 a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. A támogatott igények 42,3 százaléka a fővárosból, valamint a legelmaradottabb keleti régióból, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett, azaz a közmunkások száma ott tízezrekkel bővülhet tavasszal.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A közmunkások szépítenek a számokon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector