Startlaphoz Csatlakozz!

Május 1.

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítást javasolnak a Munkástanácsok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 01. péntek, 18:43

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan egy kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését - mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke pénteken Budapesten, a szövetség ünnepi rendezvényén a Városligetben.

    Elmondta, hogy az ügyben levelet írtak a nemzetgazdasági miniszternek, kérve, vegye fontolóra a javaslatot.

    Felidézte: ugyanebben a témában már korábban is nyújtottak be javaslatot a kormánynak, azt azzal utasították el, hogy nem kívánnak újabb terheket rakni a gazdaság szereplőire. Azonban súlyos másik érdek áll szemben ezzel az érdekkel, a munkavállalók egészsége, élete - hangsúlyozta Palkovics Imre.

    A MOSZ elnöke kitért a posta pénzszállító vállalatánál, a JNT Security Kft.-nél tizedik napja zajló sztrájkra, ahol szerinte a munkáltató „kénye-kedve szerint él vissza” a törvényi lehetőségekkel, nem tartja be a munka törvénykönyvében előírt együttműködési kötelezettséget. Kirúgták a szakszervezet egyik képviselőjét arra hivatkozva, hogy a munkáltató gazdasági érdekeit súlyosan sértő kijelentést tett - mondta. Ez azt bizonyítja a szakszervezeti vezető szerint, hogy az alkotmányban, nemzetközi jogban garantált sztrájkjoggal nem tudnak élni a munkavállalók.

    Bubenkó Csaba, a MOSZ tagszervezete, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke elmondta: jelentős eredmény, hogy jogerősen 230 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a KDFSZ jogi segítségével egy üzemi balesetben súlyosan megsérült munkavállalónak tavaly decemberben. A baleset olyan vállalatnál történt, amely csődbe ment és felszámolás alatt van - mondta. Felhívta a figyelmet: a törvény szerint ilyen esetben az államnak kell helyt állnia a munkáltató helyett.

    A javasolt kötelező munkáltatói felelősségbiztosítás üzleti alapon működne, a munkáltató fizetné a biztosítást, és ha bekövetkezik egy baleset, akkor a biztosító tudja fizetni a kártérítést - fejtette ki a KDFSZ elnöke.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítást javasolnak a Munkástanácsok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector