Startlaphoz Csatlakozz!

Benyújtották Brüsszelnek a konvergencia-programot

Jövőre sem emelkedik a közalkalmazotti bér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 02. szombat, 11:10

A megszabott határidő utolsó napján, április 30-án a magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek a konvergencia-programot, amelyből kiderül, hogy idén és jövőre nem, de - a következő választásokra tekintettel - 2017-ben és 2018-ban jelentős adócsökkentést terveznek. A közalkalmazotti bérek emelését ugyan nem tervezik, viszont a nyugdíjasok jövőre is csekély, 1,6 százalékos járadékemelésre számíthatnak – írja a Népszava.

  2014-ben átmenetileg kiugróan nagy, 3,6 százalékos volt Magyarországon a gazdasági növekedés, mégsem kerültünk tartósan közelebb a régió országaihoz - mondta egy, a szocialista párt által szervezett fórumon Vértes András. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az idén jóval kisebb ütemű, két százalékos növekedést tart valószínűnek, mivel a beruházások stagnálnak, viszont az tény, hogy a fogyasztás és az exporttöbblet a tavalyinál nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez.
 
  A konvergenciaprogram, amely 2018-ig tartalmazza a kormány hivatalos előrejelzését, arra számít, hogy Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb lesz a növekedés. (Ez ránk is férne, hiszen csak 2014-ben érte el gazdaságunk a válság előtti szintet, más megfogalmazásban ez annyit tesz, mintha nyolc esztendő kiesett volna.) Banai Péter Benő nemzetgazdasági államtitkár ismét kifejtette, hogy az idei hiánycél 2,4 százalék. A kormány arra építi növekedés várakozásait, hogy a foglalkoztatás bővítése a következő években is jellemző lesz. Ennek kapcsán Vértes András megjegyezte, hogy az idei első negyedévben megtört a munkanélküliségi ráta két éven át tartó, szezonális hatásoktól független csökkenése, ami nyilván nem független a választási év befejeződésétől. Az idén a munkanélküliség és a foglalkoztatás már csak minimálisan javul, ez is főleg a közmunka bővítésének hatására. (A közmunkásoknak - a kormányzati jóslatok ellenére - mindössze 10 százaléka talál tartós álláslehetőséget, ráadásul nagy arányú foglalkoztatásuk csak költségvetési támogatásból valósulhat meg.)
 
  Banai Péter Benő megerősítette: a bankadó 2016 január elsejétől mintegy 60 milliárd forinttal csökken, és a kormányzati remények szerint ez együtt járhat a hitelezési aktivitás bővítésével. A bankok szerint a különadó gátja volt a nagyobb arányú hitelezésnek, de a beruházások jelentős javulásban nemigen bíznak. (Az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban a későbbiekben a bankadó további csökkentésével számolnak.)
 
  A kormányzat elképzelései szerint 2016-ban a magyar gazdaság növekedési üteme 2,5 százalék, az államháztartási hiány 2 százalék, az infláció pedig 1,6 százalék lesz, így a nyugdíjak is az utóbbi mértékben növekednek majd. (Az idén novemberben ezzel szemben nem lesz nyugdíjkorrekció, mert a kormány 2015-re 1,8 százalékos inflációval számolt, az pedig szinte bizonyos, hogy ennél kisebb lesz a fogyasztói áremelések üteme.) Az alacsonyabb inflációs szint két tényezőnek – a sertés tőkehús áfája csökkentésének, és a viszonylag erős forintnak – köszönhető – mondta az államtitkár. Viszont az erősödő forintban nemigen bíznak a közgazdászok, hiszen az alapkamat folyamatos csökkentése éppen a gyengülést segíti.
 
  Egyébként a jövő évi lesz a legnagyobb adócsökkentés, 2017-ben és 2018-ban erre már kevesebb lehetőség nyílik majd. A közszférában általában a következő három évben nem növekednek a bérek, ez alól csak az életpályamodellben érintett ágazatok - a rendvédelmiek, a pedagógusok, az orvosok és a közigazgatási dolgozók jelentenek kivételt.
 
  A kormány szerint 2018-ra már a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az adósság szintje. De mi lesz addig?. teszik fel a kérdést a közgazdászok, ugyanis nem kizárt, hogy az alaptörvényben és a stabilitási törvényben rögzített adósságcsökkentés csak úgy valósulhat meg, ha az adósságképlet módosul, amit a Fidesz-nek, kétharmados törvény lévén, nem lesz könnyű átverekednie a Parlamenten.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jövőre sem emelkedik a közalkalmazotti bér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector