Startlaphoz Csatlakozz!

A katasztrófavédelem látná el a kéményseprői feladatokat

Csökkenő bér, több feladat?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 07:03

Nem tartja valódi megoldásnak a rendvédelmi dolgozók esetében az Országgyűlés által kedden elfogadott életpályamodellt a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Székely Tamás szerint a pótlékok átalakítása miatt könnyen előfordulhat, hogy egyesek fizetése a béremelés ellenére is csökken. A tűzoltószervezetek pedig azért tiltakoznak, mert elképzelhető, hogy nemcsak a bérük, de a feladatuk is több lesz, ha a katasztrófavédelem fog felelni a kéményseprésért – olvasható az mno.hu-n.

  A hetedik alkalommal megrendezett országos tűzoltó-találkozón főleg önkéntes egyesületek vettek részt, ilyenekből több mint 1100 van országszerte.
 
  Heves megyét Szihalom képviselte. „Teljesen önkéntes alapon működünk, mindenki a saját szabadidejében, amikor ráér, tehát riasztási szempontból is; aki odahaza van, azt tudjuk riasztani” – mondta Antal Emil. Ők pénzt nem kapnak, hivatásos társaik illetménye azonban jelentősen emelkedik a jövőben. „A kollégáknak a beosztotti állomány szintjén 30 százalékkal nő a fizetése, a 30 százalékot el kell érnie a fizetésemelésnek” – fogalmazott Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.
 
 A rendvédelmi dolgozók életpályamodelljével azonban nem mindenki elégedett. „Ez az életpályamodell, mint ahogy a korábbi bevezetett életpálya-modellek is, hatalmas nagy luftballon. Ezt majd később fogják a rendvédelem területén tapasztalni a saját bőrükön a dolgozók, hogy ez a 30 százalékos béremelés azokat a pótlékokat fogja tulajdonképpen kompenzálni, amelyek megszűnnek és úgymond beépülnek a bérbe. Én nagyon bízom benne, hogy az előzetes számítások szerint nem így van, de azt látom, a félelmeinket igazolják a tények” – fogalmazott Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.
 
  Az idei 30 százalékos emelést további 5-5 százalékos követi a következő években, így 2019-ig összesen 50 százalékkal nőnek a bérek. A hivatásos tűzoltóknak viszont lehet, hogy a feladatuk is több lesz. Egy most készülő jogszabálytervezet szerint január elsejétől a katasztrófavédelem látná el a kéményseprői feladatokat.
 
  „Hivatásos tűzoltók nem fognak kéményt seperni, a kéményseprést kéményseprők fogják végezni. Lehet olyan esemény vagy helyzet, hogy tűzoltó kollégát képeznek át kéményseprővé, de hozzáteszem, hogy nem idegen ez a történelemben, hiszen például a két világháború között Magyarországon a kéményseprést önkéntes tűzoltók végezték. Másodállásban hivatásos tűzoltók valamilyen tevékenységet végezhetnek, amit jogszabály lehetővé tesz; nem zárom ki, hogy ebbe a körbe bekerül a kéményseprés, persze megfelelő végzettséggel” – szögezte le Dobson Tibor.
 
  A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete attól tart, hogy a változások a szakmaiság rovására mennek majd. „Hogyha szolgálati időn belül kellene ezt végezni, akkor azt mondják a srácok, hogy a leterheltség és egyéb más dolgok miatt nehezen lehetne ezt a munkaidőn belül végrehajtani. Ha kvázi másodállásban tudnák tenni, az más lehetőség. Biztosan lenne olyan kolléga, aki örülne, viszont – egyeztetve a kéményseprők szakszervezetével – szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez szakma, ezt ők gyakorolják, tanulják éveken keresztül, tehát nem lehet két-három hónap alatt úgy átvenni, hogy közben cégek szűnnek meg, munkahelyek szűnnek meg” – hangsúlyozta Salamon Lajos elnök.
 
  A törvénytervezet részletes vitája még nem zajlott le az Országgyűlésben, így azt sem tudni, mikor szavazhatnak róla. Egyik pontja egyébként sarkalatosnak minősül, így elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Forrás: mno.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csökkenő bér, több feladat? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector