Startlaphoz Csatlakozz!

Orvos- és betegbosszantó elemek a törvénytervezetben

Pénzről ígéretet, szabályokról törvényt kap az alapellátás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 10:27

Noha a kormány eredetileg a háziorvosok kedvét kereste az új alapellátási törvénnyel, a társadalmi vitára bocsátott változatba számos orvos- és betegbosszantó elem került - olvasható a Népszabadságban.
 
  A jogszabály nem szüntetné meg a háziorvosi-praxisok önkormányzati függőségét, ellenben ködösen fogalmaz a szabad orvosválasztás lehetőségéről, valamint szabad kezet ad a körzethatárok módosításában a helyhatóságoknak. Ez utóbbival alaposan megkeseríthető bármelyik háziorvos életét, hiszen a doktor egyetlen tollvonás nyomán tömegével veszítheti el saját vagy nyerheti meg a szomszéd körzet betegeit is.
 
  Az alapellátás most a települési önkormányzatok feladata. A helyhatóság közalkalmazott orvosokat is foglalkoztathat, de a feladatot vállalkozóra is bízhatja. Jellemzően most egyéni vállalkozói vagy betéti társasági formában működnek a háziorvosi szolgáltatók. A háziorvos elvben szabadon adhatja, veheti a praxisjogot, ám ha az önkormányzatnak nem tetszik az új orvos, akkor az illető hiába vette meg olykor tízmilliókért a körzetet, meghiúsíthatják, hogy a gyógyító az adott településen praktizáljon. Ma is több tucat per zajlik országszerte, amelyben az önkormányzat egy-egy háziorvos koncesszióját vitatja. Ennek egyik legismertebb története, Keszthelyi Gyuláé, a tardi háziorvosé, akinek immár lassanegy éve jogerős ítélete van arról, hogy saját tulajdonú praxisában, és az ahhoz tartozó körzetben dolgozhat, a polgármester ezt mégis akadályozhatja. Így három éve nincs háziorvosa Tardnak.
 
  Arról Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az Alapellátók Országos Szövetségének másfél héttel ezelőtti kongresszusán maga is beszélt, hogy a jogszabály nem kíván változtatni a fenntartón. Vagyis az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd, de a háziorvosok és a praxisok nagyobb védelme érdekében az önkormányzatok esetleges változtatási szándékai ellen jogi védelmet építenének be a jogszabályba. Így például egységesítik a helyhatóságok és az orvosok közötti szerződéseket.
 
  Az orvosoknak és a betegeknek is kedvezne a kormányzat a javaslatban azzal, hogy amennyiben a háziorvosnak van egyéb szakvizsgája, arra a feladatra is szerződik vele az egészségbiztosító. Azaz a betegnek az érintett szakrendelésekre már nem kell egy másik orvost fölkeresnie, mert saját háziorvosa helyben is elláthatja. A továbbküldések ritkítására ösztönözne az is, hogy ha a korábbinál kevesebb vizsgálatot kér betegeinek a háziorvos, akkora megtakarítás felét megkapja.
 
  Betegbarát intézkedése a javaslatnak, hogy ösztönöznék a kötelező lakossági szűréseken való részvételt. Aki igazoltan és rendszeresen részt vesz a szűrővizsgálatokon, valamilyen előnyt kaphat a csak előjegyzéssel elérhető ellátásokban. Ám, hogy pontosan mit, azt még nem tudni, mert a részleteket egy későbbi miniszteri rendelet szabályozná.
 
  Az viszont már most is biztos, hogy jobb pénzügyi feltételek mellett gyógyíthatnak majd a törvény hatályba lépése után a háziorvosok. Részben évente plusz tízmilliárdos forrásbővítési ígérvényt tartalmaz a javaslat. Másrészt 2016-2017 között évi mintegy 20 milliárdos fejlesztést, a kormányzati ciklus után pedig 2018 és 2020 között további évi 20-25 milliárd forrásbővítést ígérnek. Az előterjesztés szerint az alapellátási törvény haszna, hogy 3-5 éven belül 10-25 százalékkal csökkenhet a kórházi felvételek aránya. A tervezet adókönnyítést is ígér az érintetteknek. Bár az egészségügyi kormányzat eltörölné a praxisok iparűzési adó fizetési kötelezettségét, addig a gazdasági tárca legfeljebb a helyi önkormányzatokra bízná az adómentességről szóló döntést. Most az alapellátóktól e jogcímen mintegy 1,8 milliárd forintot szednek be a helyhatóságok. Az adó eltörlését régen szorgalmazzák a háziorvosok, mondván az egészségbiztosítótól az ellátásokra kapott közpénzt kell ily módon tovább adniuk.
 
   A patikusokéhoz hasonló hitel és kamattámogatást is kaphatnának a praxis vásárláshoz az orvosok. Ennek része az is, hogy az egészségbiztosítótól származó finanszírozási összeget a praxis megvásárlására vagy annak fedezeteként is fel lehet majd használni. A rendelőt pedig térítésmentesen és bérleti díj fizetése nélkül kell majd az önkormányzatoknak a háziorvosok számára biztosítaniuk.
 
Hatáskörözés
 
  A tervezetben szereplőnél jóval kisebb hatáskört adna az önkormányzatoknak – állítja Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, aki a javaslattal kapcsolatban azt mondta: számukra is úgy tűnik maradt némi fogalmi zavar a tervezetben. Szerinte legfeljebb annyi hatásköre maradhat az önkormányzatoknak, hogy eldöntsék, kötnek vagy sem egyéb támogatási szerződést az orvossal például a lakhatással kapcsolatban. Illetve, ha elégedetlenek az orvos munkájával kezdeményezhetik, hogy a szakhatóságok vizsgálják ki a panaszt. Az érdekképviselő hozzátette: számára nem világos, mi a célja a jogalkotónak azzal, hogy az önkormányzatokra bízná a körzethatárok módosítását. A területbővítés stabilizálhatja egy-egy praxis működését, de erről nem az önkormányzatnak, hanem az adott terület háziorvosainak és a szakhatóságoknak kell közösen dönteniük. Selmeczi Kamill elmondta: szervezete számos ponton kezdeményez módosítást. Így például javasolni szeretnék azt, hogy a jövőben a betegek évente legfeljebb egyszer válthassanak háziorvost, illetve hogy mindenkinek kötelezően le kelljen adni a kártyát valahova. Most ugyanis nagyon sokan nem adják le a taj-kártyájukat senkinek. Azaz orvos köteles ellátni, az ilyen beteget, ha bajba kerül, miközben a biztosítottak után járó általány díjat nem kapja meg az egészségbiztosítótól
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pénzről ígéretet, szabályokról törvényt kap az alapellátás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector