Startlaphoz Csatlakozz!

Bányától a turbináig

Rendszerváltás az energetika munkaerőpiacán

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 13:13

A megújuló energiaforrások világszerte tapasztalható előretörése nem csak az energiaárak és a technológia, hanem a munkaerőpiac terén is komoly átalakulást hoz magával. Bár a fosszilis energiahordozókon alapuló gazdálkodás végét már holnapra váró félelmek meglehetősen túlzóak, a piaci szereplőknek és a kormányzatoknak már ma fel kell készülniük az energiaszektor munkaerőpiacának átrendeződésére – írja a chikansplanet.blog.hu.

  A megújuló energiaforrások egyre egyértelműbben teret nyernek és szorítgatják vissza jelenleg ezen a téren vezető szerepet betöltő fosszilis energiahordozókat napjaink energiaszektorában. A játszma legnagyobb vesztese közép és hosszú távon a szénalapú energiatermelés lehet (mondjuk egy megugró széndioxid-kvóta ára esetén). Ennek első jelei az Egyesült Államokban már jelentkeznek: a nehéz kitermelés, a nem konvencionális földgáz alacsonyabb ára, valamint az egyre keményebb környezetvédelmi korlátozások miatt képtelen tartani a versenyt az egyéb energiaforrásokkal. Ráadásul az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) legújabb tervezete, a Clean Energy Plan 30 százalékkal kívánja csökkenteni a fosszilis energiahordozók tüzeléséből energiát előállító üzemek szén-dioxid kibocsátását.
 
  A trend továbbgyűrűző hatásaként bányák és üzemek zárnak be, ami munkahelyek tízezreinek megszűnését vonja magával. 2011 és 2014 között például több mint 7600 munkahely szűnt meg az energiaszektorban azzal együtt, hogy a vízenergiára épülő kapacitások komoly felvevőpiacot jelentettek ebben az időszakban.

  Persze korai még temetni a széngazdálkodást, hiszen az Egyesült Államokban továbbra is széntüzelésből fedezik az ország villamosenergia-szükségletének 40 százalékát. Ugyanígy, a szénkitermelést korszerűsítő technológia exportja a fejlett országokban továbbra is növekvő tendenciát mutat, ennek révén pedig számos lelőhelyen nyílik lehetőség a kitermelés beindítására.

  Itthon is mintha hattyúdalát élné a technológia: Pécsett is idén márciusban kezdődött meg a tavaly megnyitott vasasi külszíni bányából addig kinyert 3000 mázsányi nyersanyagkészlet értékesítése, amely első sorban lakossági célra kerül felhasználásra.

  És ott vannak a különböző szerkezetátalakítási támogatások is. Az Európai Bizottság 2010-ben engedett szabad utat a Magyarországon „szénfillérként” elhíresült támogatási rendszernek, amelynek keretében az egyes tagállamok pénzügyileg támogathatják a versenyképtelennek ítélt bányákat. A kezdeményezés célja, hogy az állam így mérsékelje a bánya bezárásának társadalmi és környezeti következményeit. Magyarországon a márkushegyi bánya esete a legismertebb ezen a téren, ahol mintegy 42,2 milliárd forintot fordítanak a bánya bezárására, a terület helyreállítására és a különféle munkaügyi intézkedésekre. Utóbbi célja a bányászok és munkások képzési támogatása, hogy képesek legyenek más szektorokban elhelyezkedni. Ez persze nem egyszerű folyamat egyik érintett félnek sem, de nincs más, a fejlődés mindenképpen ebbe az irányba mutat.

  Tavaly év közepére a megújuló energia szektor mintegy 6,5 millió embert foglalkoztatott világszerte. Ennek fő mozgatórugója, hogy az olcsóbb energia nagyobb megtakarítást tesz lehetővé – a becslések szerint hétmillió dollár befektetés 31 millió dolláros hasznot hozhat 2030-ra -, amely összegeket a megújuló energiaforrások és a foglalkoztatás bővítése felé lehet átirányítani.

Forrás: chikansplanet.blog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rendszerváltás az energetika munkaerőpiacán.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector