Startlaphoz Csatlakozz!

Sokan anyaság miatt nem juthatnak feljebb a munkahelyi ranglétrán

Létezik a női üvegplafon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 04. hétfő, 14:32

Hiába lenne rá alkalmas, sok nő az anyaság miatt nem juthat feljebb a munkahelyi ranglétrán. A jogász-pszichológus konkrét megoldást javasol.

  Az anyaság és a csúcskarrier jelenleg szinte törvényszerűen kizárják egymást. Több kórházi főorvosnőt ismerünk, de annál kevesebb főigazgató főorvosnőt. A rendőrségi hierarchiában elenyésző az ezredesek száma, míg igen sok az alezredes asszony, amely rang a szolgálati idő szerint és nem az érdemeik alapján illeti meg őket. Bankigazgatónőket ismerünk, bank vezérigazgatónőket viszont nem. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint ez az üvegplafon elméletnek köszönhető.
 
  „Anyák napjára  készülődve több barátnőmnek felvetettem, milyen csodálatos érzés az, hogy az anyaság öröme kárpótol minket a szakmailag megalázó üvegplafon elméletért. Legnagyobb meglepetésemre az értelmiségi nők egy részének fogalma sem volt magáról a kifejezésről, majd amikor elmagyaráztam a jelentését, felháborodtak a jelenségen és nem értettek egyet azzal, hogy az anyaság és a csúcskarrier törvényszerűen kizárják egymást” – mondta Dr. Szöőr Anna.
 
  Az üvegplafon elmélet egy esélyegyenlőségi fogalom amely azt jelenti, hogy a nők, pláne a többgyermekes anyák  eljuthatnak ugyan a munkahelyi hierarchiában a középvezetői szintig, de nem tudnak áthatolni egy láthatatlan mennyezeten, azaz a felsővezetői szintet már csak igen kevesen érik el.
 
  „Élettanilag és anatómiailag bizonyított tény, hogy a női agyféltekék összehangolt működése több egyidejű feladat ellátására is képessé teszi a szebbik nemet. Pszichológiai tesztek alapján kimutatható az anyák kiváló empátiás készsége és magas felelősségtudata, amely tulajdonságok összessége a felsővezetésben elengedhetetlen. Kérdés az, hogy az evolúció során miért alakult ez így? A válasz: maga az anyaság. Egy jó képességű ember mindent meg tud tanulni, de nem hagyhatjuk elveszni a munkaerőpiacon azokat a tulajdonságokat, amelyek a nőknél szinte reflexesek. Az empátiás készség, magas felelősségérzet, egyszerre többfelé figyelni tudás szoros összefüggésben van az anyai ösztönökkel. Véleményem szerint át kellene engedni a nőket az üvegplafonon, mert élhetőbb lenne tőlük a világ. Ebben komoly segítség lenne, ha a téma bekerülne a köztudatba, és az országgyűlés megszavazna egy női kvótát” – tette hozzá Dr. Szöőr Anna.

Forrás: bevezetem.eu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Létezik a női üvegplafon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector