Startlaphoz Csatlakozz!

Infografika

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 05. kedd, 16:21

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája az ado.hu-n.

  Míg a borravaló számos szakma képviselői között oszlik meg, addig a hálapénz szinte kizárólag az egészségügy szereplőinek zsebében landol. Érdekes módon, a két speciális juttatásra szinte azonos összeget költöttek 2014-ben a magyarországi háztartások: előbbire 8,4 milliárd forintot, utóbbira 8,3 milliárdot. Legalább is ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kérdőíves felméréséből, amelynek során másfél ezer háztartást kérdeztek meg. Az adatfelvételben a hálapénz mint egészségügyi kiadási tétel külön is szerepelt.
 


 Az egészségügyön belül egyértelműen a kórházi orvosok a legfőbb kedvezményezettjei a hálapénznek, immár az éves összeg fele – az elmúlt évben több mint 4 milliárd forint – jut hozzájuk; 2010-ben még csak 46 százalékos volt ez az arány. Ugyanezen időszak alatt a házi- és szakorvosoknak juttatott summa részesedése 42-ről 30 százalékra apadt, s tavaly 2,5 milliárd forintot tett ki. A fogorvosoknak 1,1 milliárd, az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek és műtősöknek pedig együttesen félmilliárd forint jutott.
 
  A házi- és szakorvosok többször kaptak hálapénzt, de kisebb összegben, mint kórházi kollégáik: előbbiek számára egy-egy alkalommal jellemzően 3 ezrest tettek a borítékba, utóbbiaknál inkább egy 10 ezrest, vagy még többet. A segédszemélyzet – ha kapott – átlagosan 2 ezer forintnak örülhetett.
 
  A hálapénzre jutó összegből egyaránt jó egyharmados arányt jegyeznek a csak idősekből, illetve a fiatalokból és középkorúakból álló háztartások. Mindkét csoport a kórházban hagyja ott a legtöbbet, ám az idősebbeknél értelemszerűen az egészségi állapot, míg a fiatalabbaknál főként a gyermekvállalás áll a háttérben.
 
  Egy jóval korábbi adatfelvétel eredményeiből tudható, hogy 1988-ban 3 milliárd forint körül költöttünk hálapénzre, azaz időközben a teljes összeg csaknem megháromszorozódott. Reálértéken azonban csak 18 százalékos a bővülés, a jövedelemhez viszonyított arány pedig lényegében változatlan: 0,08–0,09 százalék.

Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector